Протест за спасяване на Халите в стария център на София

...
Протест за спасяване на Халите в стария център на София
Коментари Харесай

Бонев: Една от най-знаковите за София сгради ще бъде превърната в безличен супермаркет

Протест за избавяне на Халите в остарелия център на София провеждат от неправителствената организация „ Спаси София “, откакто стана ясно, че се възнамерява постройката да бъде превърната в супермаркет.

Протестът ще се състои през днешния ден и ще стартира в 18:30 часа, като жителите ще изградят жива верига към историческата постройка, открита в далечната 1911 година като закрит пазар.

За да разберем аргументите за недоволството от превръщането на Централните хали в супермаркет, а още и позицията на „ Спаси София “ за ревитализация на постройката, от ФАКТИ разговаряхме със столичния общинския консултант и създател на неправителствената организация Борис Бонев. Разговора четете в идващите редове:

- Г-н Бонев, какви са заплахите от това преобразяване на този закрит пазар с най-вече дребни магазини с български притежатели в огромен супермаркет?

- Най-големият проблем е, че една от най-знаковите за София здания, която е национално културно завещание и знак на нашия град - и то знак тъкмо тъй като е сборище на дребни търговци, на занаятчии и е била такава постоянно, ще бъде превърната в неопределен супермаркет. Това никога не е митинг против съответна верига супермаркети или против каквито и да е било инвеститорски планове. Смятаме обаче, че когато тези инвеститорски планове касаят толкоз значима за нашия град и за неговата памет и история постройка, е редно първо, планът да бъде показан обществено – освен на профилирани препоръки, а пред обществото, второ, обществото да изкаже своето мнение по въпроса, и трето, финалният план да е оптимално съгласуван със спецификите, с историята, с културата на постройката.

В целия свят покритите пазари са точно места за дребни търговци. Много постоянно дори се подтикват локалните производители от региона на града, в който се намират тези закрити пазари, да продават стоката си там. От позиция на помощ за бизнеса, от позиция на развиване на дребен бизнес, е доста по-добре Халите да бъдат във формата, в който са сега, в сравнение с всичко да бъде на един притежател, всички доходи и обороти да отиват на едно място.

- Откъде идва самодейността за превръщането на Халите в супермаркет?

- Очевидно е, че през последните години поддръжката на постройка и миксът от търговци не са на положително равнище. Даже бих споделил, че явно постройката не се ръководи задоволително добре. Явно притежателят на постройката е решил, че не може да се оправя и е потърсил опция различен вложител да се намеси и надлежно да влага в постройката. Това е въпросната верига, която за голямо наше страдание е възприела тази опция като такава за създаване на супермаркет, вместо за опция за опазване на културното, на историческото, на функционалното значение на тази постройка – за дребни търговци.

Част от измененията, които са плануват са съществени промени на интериора на постройката. Много огромен проблем е затварянеto на два от общо четирите входа на постройката, с което ще бъде лимитирана достъпността до нея. Също по този начин, заради обстоятелството, че един супермаркет се зарежда от по-големи, по-обемни товарни камиони, ще се наложи рампата за зареждане на бъде удълбена – т.е. да стане по-дълбока, да се вкопае в земята, което пък съставлява сериозен риск за извънредно плитко разположения археологичен пласт в тази част на София.

Отделно има и съгласувана скица за зареждане с минава през пешеходната улица „ Георг Вашингтон “, което е безусловно неприемливо.

- Става дума за едни доста тесни улички в остарелия център.

- Тoчно по този начин, това е абсолютният център на София - остарелия център, с тесни улици. Аз персонално не желая да си показва и не желая да се позволява огромни камиони за зареждане да сноват из тези улици.

Има и още един значим претекст за какво организираме този митинг – тази част на София, макар че исторически там са били сърцето на града и животът на града, през последните десетилетия е много пренебрегната от Столична община във връзка с вложения, маргинализирана е като територия. Обикновено знакови здания, знакови планове, каквито са Халите, могат да бъдат мотор на едно възобновяване на зоната, на привличане на нови хора. Столична община сигурно също има огромна виновност за настоящото положение на постройката и за обстоятелството, че търговията вътре не върви. Въпреки че постройката е частен обект, сигурно извънредно грозните, изпочупени, неуредени обществени пространства към нея, по никакъв метод не подтикват повече хора, повече пешеходци да посещават този регион, което също е огромен проблем.

- Откъде желаете да пристигна реакция – от Министерството на културата и Столична община ли?

- Със сигурност от Министерство на културата, защото в последна сметка те ще съгласуват финално този план. Искаме да чуят мнението на хората и целият развой да бъде доста по-прозрачен и отворен.

По отношение на Столична община, единствено допреди 20 години постройката беше благосъстоятелност точно на Столична община. Беше приватизира с една договорка, която в следствие докара до повдигнати обвинявания за тогавашния кмет, който направи това нещо. Това е значима знакова постройка, която се намира в самото сърце на нашия град. Очевидно е, че Столична община би трябвало да има мнение по въпроса, само че както по този, по този начин и по доста други въпроси, за жалост абдикиралият ни кмет Фандъкова се крие и не взима позиция.

- Вие какво бихте създали на нейно място?

- Още преди години, когато се виждаше, че Халите западат, щях да провеждам среща със притежателите, с цел да забележим какво би могла да направи Столична община не с цел да поддържа съответно този вложител или този частен бизнес, а с цел да обезпечи ревитализация на пространството посредством намеси в обществените пространства, вложения, поправки на тротоари, досегаемост. Това неизбежно щеше да докара повече пешеходен трафик и надлежно повече клиенти за дребните търговци, който сега към момента продават в Халите.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР