Протест в защитна на национален парк Пирин организират природозащитните организации

...
Протест в защитна на национален парк Пирин организират природозащитните организации
Коментари Харесай

На протест в защита на Пирин излизат природозащитници и граждани

Протест в защитна на народен парк Пирин провеждат природозащитните организации от коалиция " За да остане природа в България " идната седмица (в сряда от 18.30 ч.). Причината е, че следва Министерски съвет да прегледа решение за смяна в концесионния контракт на ски зона Банско, обвързвана с увеличение на площите, на които могат да се построяват нови ски уреди.

Правителство незабавно придвижва две процедури, които ще разрешат ново изсичане на старите гори в Пирин за ски писти и уреди, декларират еколозите в свое известие до медиите.
От своя страна Министерство на екологията провежда кръгла маса с " всички заинтригувани страни " по тематиката още в понеделник. Целта на събитието е " да обезпечи бистрота за плановете на решения на Министерски съвет за Пирин ".

" Вместо санкции за нарушаването, държавното управление предлага помилван и премия – 10 пъти увеличение на площта на концесията, като концесионната такса ще се завиши минимално " разясняват от екокоалицията.

Те предизвестяват, че планът за изменение на концесионния контракт включва площи и отвън така наречен " буферна зона ", която ЮНЕСКО дефинира като краен компромис, при който Пирин може да остане в обектите на международното завещание. Прекрачването е категорично неразрешено от ЮНЕСКО още през 2001 година и неизбежно ще докара до наказания от международната организация. Коалицията е против погазването на закона и унищожаването на обекта международното завещание на ЮНЕСКО и приканва жители, институции и медии,, да се включат в митинга на обединението на 13 декември, от 18,30 ч. в София.

До 22 декември тече и публично разискване на смяна в в този момент настоящия проект за ръководство на националния парк. Промяната дава опция за отпадане на рестриктивните мерки за строителство в зоната за туризъм, която заема 2,2% от парка. Така площта за застрояване ще нарасне от сегашните 0.6% до 2.8%, т.е, над четири пъти.

Наред с това екоминистерството продължава да пази в съда плана на нов проект за ръководство на парка, който планува още по-голямо застрояване на повърхност от 7.5%.

" Всичко това е невиждан коледен подарък за офшорната компания Юлен, удар по правовата страна и безочливо антиевропейско държание в навечерието на европейското председателство, " считат еколозите.

" Пирин е международна полезност и емблема на България, ръководството му би трябвало да подсигурява ясно и недвусмислено, че пази неповторимите му естествени дадености от сечи и градежи.

Природозащитниците акцентират, че спазването на закона и опазването на горите, водите, чистия въздух и редките типове на никое място по света не пречи на бизнеса и на благосъстоянието, в противен случай, притегля вложения и покачва качеството на живота.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Банско и градежите (22)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР