Протест в Ню Йорк срещу решението на администрацията на Тръмп

...
Протест в Ню Йорк срещу решението на администрацията на Тръмп
Коментари Харесай

Sweet home Chicago*

Протест в Ню Йорк против решението на администрацията на Тръмп да се приключи програмата, по която съвсем 60 хиляди жители на Хаити живеят в Съединени американски щати след земетресението от 2010 година



- Имиграционните политики на американския президент Доналд Тръмп срещат съпротивата на градските адвокати и доведоха до разделяне сред федералното ръководство и градовете убежища.

- Чикаго е единствено един от градовете, които се пробват да защитят имигрантите си.

- Опасенията са, че антимигрантската политика води до боязън и отвращение от страна на жителите да алармират за закононарушения и до повече ненаказана престъпност. Още по тематиката
Мнения Daily -Да променим съществено отношението си към исляма

И още: Бюджет на маскирания социализъм; Чешкият министър председател надали ще е " сътрудник на Кремъл "
25 окт 2017
White безпорядък

Реалният резултат от първите шест месеца на администрацията на Доналд Тръмп в Белия дом е, че няма нито един прокаран закон
4 авг 2017
Кошмарът на спазените обещания

Начинът, по който Тръмп сервира мигрантската възбрана, е симптоматична за президент, който първо написа пост в Twitter и след това мисли за детайлите
3 фев 2017
Политиките на Тръмп може да доведат до изолираност на Съединени американски щати

Новият президент избира сключването на покупко-продажби пред стратегическото мислене, написа в разбор Financial Times
10 яну 2017
Мнения Daily - Тръмп завоюва с хейтърство

И още: Тръмп може да ни обрече на цялостно съветско влияние; след протест бюлетинен може да има и протест гилотинен; да въведем немски " персонализирани " пропорционални избори
9 ное 2016 " Докато федералното държавно управление прави крачка обратно в избрани сфери като отбраната на гражданските права, ще продължим да виждаме градски юристи, които да запълват този вакуум. " Думите са на Едуард Сискел, началник на градския юридически отдел на Чикаго и старши консултант по юридическите въпроси на кмета Рам Емануел.

Градът, дал на американската просвета неща като блус, небостъргачи и McDonald’s, е измежду така наречен градове убежища за имигрантите. Те се трансфораха в бодил в очите на президента Доналд Тръмп, който поведе борба против имиграцията (виж втория текст). Градовете отвръщат със правосъдни каузи против изпълнителните заповеди, които излизат от администрацията на Белия дом. Резултатът е една все по-разделена страна.

Едно от значимите каузи пред Сискел и града му се води против Министерството на правораздаването на Съединени американски щати. По-рано тази година то вкара специфични условия по грант, които страната отпуска към градовете. Накратко: администрацията на Тръмп реши, че в случай че градове убежища желаят да получат средства за несъмнено нещо, ще би трябвало в подмяна да сътрудничат на имиграционните управляващи.

Това обаче води до съществени проблеми за градовете. " Тези федерални хрумвания основават атмосфера на боязън и недоверчивост, които подкопават напъните ни за социална сигурност ", споделя Сискел. Поради опасения, че ще бъдат предадени на имиграционните управляващи, хората стопират да подават сигнали за закононарушения и да търсят правата си в съда. Случаят от февруари на жена от Ел Пасо, Тексас, жертва на домашно принуждение, арестувана от имиграционните след чуването й в съда, доби необятна известност измежду имигрантските общности.

Имигрантите са значими и по още една причина. През 1960 година популацията на така наречен Среден запад е 28.8% от това на Съединени американски щати. През 2010 година то към този момент е 21.7 % и пада като дял всеки 10 години. Анализ на The Chicago Council on Global Affairs показва, че имигрантите са част от решението на казуса.

Чикаго против страната

Програмата, с която администрацията на Тръмп се пробва да принуди градовете убежища да трансформират политиката, се назовава The Byrne Memorial Justice Assistance Grant и по нея се отпускат пари за повишение на сигурността. Чикаго, като водещ класациите в Съединени американски щати във връзка с убийствата, кандидатства всяка година, а средствата отиват за полицейско съоръжение и други Сега обаче, в случай че Чикаго желае парите, би трябвало да се съгласи на няколко неща. Първо, да даде цялостен достъп на имиграционните служби (Immigration and Customs Enforcement - ICE) до пандизите на града. Второ, имиграционните управляващи би трябвало да получават информация 24 часа преди освобождението на някой от пандиза, тъй че да може той да премине по-късно под тяхна пълномощия. И трето, да се подава проверяваща информация на ICE при поискване.

Парите по гранта са 2 млн. $. За градските юристи въпросът е по-скоро кардинален. Според тях федералното държавно управление в ерата на Тръмп употребява случая, с цел да тества системата. И в случай че победи Чикаго в съда, Белият дом ще се опита са разшири обсегът на политиката си против градовете убежища и през други държавни грантове. Според градските юристи рестриктивните мерки нарушават американската конституция и те желаят резултатът от делото да е с национална тежест.

Страх ли ви е от депортиране

Основният проблем по думите на Сискел е, че условията за достъп на имиграционните управляващи ще подкопаят способността на чикагската полиция да гради връзка на доверие с имигрантските общности - процедура, която исторически е помогнала на града за осуетяването на закононарушения. " Хората ще спрат да се обръщат към полицията, с цел да алармират за закононарушения, в случай че се опасяват, че по този начин ще слагат себе си, роднините или съседите си под риск от депортиране ", споделя той.

Подобни образци към този момент има в други американски градове убежища. В Денвър, Колорадо, заради боязън от депортиране девет жертви на домашно принуждение са отказали да продължат правосъдните си каузи. Така за деветте насилници няма последици за действията им. Това споделя Кристин Бронсън, основен юридически представител на Денвър. И добавя, че структури като полицията и обществените служби към този момент усещат спад на подадените сигнали за закононарушения измежду латино общността в града след встъпването в служба на Тръмп.

" Работихме доста интензивно като град да изградим сигурна и гостоприемна общественост за всички. Сигурността зависи от доверието и съдействието сред хората и органите на властта. Това значи очевидци и жертви на закононарушение да имат предпочитание да подават сигнали и да си сътрудничат на полицията и прокурорите. Когато държавното управление на федерално равнище предизвика боязън и безпокойствие, това слага под риск доверието в институциите, което като град сме построили. И това прави града по-малко несъмнено място ", споделя Бронсън.

Разделената страна

По делото " Чикаго против страната " градът завоюва на първа инстанция и чака обжалването. Чикаго не е самичък в правосъдната борба. Делото е подкрепено от още 37 града (от мегаполиси като Ню Йорк, Лос Анджелис и Сан Франциско до по-малки като Тулса, Остин и Денвър), окръга и организации.

Рестрикциите за грантове не са единствената политика на Тръмп против имигрантите, която среща опозицията на локалната власт. Поне 15 щата започнаха правосъдна борба срещу решение за прекъсването на DACA (виж спомагателния текст), а Калифорния заведе дело против проектите за стена по границата с Мексико.

Някои от градовете прибягват и до законови промени, с цел да защитят имигрантските си общности. Например даже да сте легално в Съединени американски щати, може да бъдете депортирани, в случай че сте направили нарушаване, което планува задържане за над 365 дни. За да не се стига до този сюжет, Денвър прави промени в наказателните си разпореждания, като за избран тип нарушавания оптималното наказване пада под лимита от 365 дни. И по този начин борбата градовете против Тръмп продължава на всички вероятни фронтове.

* Песен на Blues BrothersТръмп против имигрантите

Анджела Гарсия, помощник професор от Univercity of Chicago, занимаваща се с миграционната политика на Съединени американски щати, обобщава главните хрумвания на Тръмп

Стената
Изграждането на стена сред Съединени американски щати и Мексико беше един от стълбовете на акцията на Тръмп. В Сан Диего към този момент се появиха разнообразни прототипи на бъдещото преграждение. Няма изясненост какъв брой милиарда $ ще коства то, само че за защитата му ще са нужни спомагателни над 5000 граничари. Стената в действителност не е откритие на Тръмп. Границата от дълго време е опасана с 687 благи разнообразни преграждения (около 35% от нея). Всичко стартира в Сан Диего и Тихуана. Идеята е да се пресечен местата, които се минават елементарно с коли от град в град. Резултатът е, че хората стартират да минават границата през пустинята в Аризона, като се основава нов бизнес за трафикантите. Тъй като пресичането става мъчно, хората стопират да се връщат по родните си места по един или различен мотив и се заселват трайно. Хората без документи в Съединени американски щати се пресмятат на 11.3 млн. души.

Мюсюлманската възбрана
Забраната мюсюлмани с работни или туристически визи от избрани страни да влизат в Съединени американски щати също не е концепция на Тръмп. Година след 11 септември 2001 година при Джордж Буш се вкарва специфичен режим за мъже и момчета от 25 страни - 24 мюсюлмански плюс Северна Корея (National Security Entry - Exit Registration System или NSEERS). По тази стратегия са депортирани към 14 000 души. Впоследствие действието й е прекъснато, само че структурата й остава. Притесненията, че Тръмп ще я възобнови под някаква форма, се сбъдват. На 27 януари той вкара първата си възбрана за влизане в Съединени американски щати на база вяра (Protecting the Nation from Foreign Terrorist Entry into the United States, по-известна като The Muslim Ban). Тя не разрешава на жителите от 7 мюсюлмански страни да влизат в Съединени американски щати, в това число хора със зелени карти, работни и студентски визи. Срещу възбраната стартират каузи. Следва нова заповед от март, която също среща правосъден отпор. Третата редакция на възбраната е пусната през есента и визира жителите на Иран, Либия, Сирия, Йемен, Сомалия, Чад и Северна Корея и Венецуела. Тя също би трябвало да премине през правосъдната система на Съединени американски щати.

" Мечтателите "
От 2001 година Съединени американски щати се пробват да решат въпроса на младите без документи, пристигнали в страната като бебета или деца. Идеята е, че те са пресекли границата, следвайки възрастен човек, и не трябва да носят отговорност. В следствие са получили обучение в Съединени американски щати, само че остават без документи. От 2001 година се работи по злощастния Dream Act, който да реши казуса на децата " мечтатели ". Като краткотрайно решение през 2012 година Обама показва програмата " Отложено деяние за пристигналите в детството " (The Deferred Action for Childhood Arrivals), известна като DACA. Тя визира към 800 000 души и дава опция на " мечтателите " да се предпазят от депортиранe, да работят и да учат в университет, като възобновяват статута си на две години. През септември Тръмп анулира DACA, давайки на Конгреса 6 месеца, с цел да излезе със законодателно решение на проблеми, по които безрезултатно се работи от 2001 година Атаката на Тръмп против DACA провокира съществени митинги в страната, а The University of California заведе дело във федералния съд.

Ускорено депортиране
Преди Тръмп практиката на ускорено депортиране планува извеждане от страната на хванат незаконен преселник, влезнал до две седмици преди този момент и хванат в границите на 100 благи от границата. То се прави или от граничните, или от имиграционните управляващи без юрист, арбитър и опция за отбрана. На 25 януари от Белия дом излиза изпълнителна заповед, че в случай че сте влезнали без позволение преди две години и сте хванати където й да е на територията на Съединени американски щати, подлежите на депортиране по бързата процедура.

С помощта на градовете
Secure Communities е програмата за депортиране, разчитаща на партньорството сред федералните, щатските и градските административни органи, ръководена от ICE. Програмата допуска залавяне и депортиране на имигранти без документи, които са били тествани по една или друга причина от градската полиция да вземем за пример. Стартирала през 2008 година при Буш, тя е спряна от Обама през 2014 поради големия растеж на депортациите и зачестилите инспекции от полицията на база породист симптом. Възстановена е на 25 януари от Тръмп.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР