Протест срещу възраждането на проекта АЕЦ Белене пред сградата на

...
Протест срещу възраждането на проекта АЕЦ Белене пред сградата на
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

Протест против възраждането на плана АЕЦ " Белене " пред постройката на Министерски съвет във вторник провокира контрапротест, проведен от АБВ на същото място, което общината позволи.

© Надежда Чипева 180 млн. евро са директните задгранични вложения в България през първото тримесечие. Това демонстрират предварителните оценки на Бъгларската национална банка. Това е с 34.4% под равнището от година по-рано. Президентът Румен Радев направи двудневна аудиенция в Русия . Там стана ясно, че на 30 май и министър председателят Бойко Борисов ще посети страната. Равносметката на Радев за визитата в Москва и Сочи бе, че е направил пробив в връзките с съветския президент Владимир Путин. Изявленията му за " обновяване на някои от спрените планове " са в явна връзка с акцията по обновяване на плана АЕЦ " Белене " и лансирания от него в Москва план " Български поток ".

След десетгодишен развой Евелин Банев-Брендо дефинитивно бе наказан на 6 години затвор за присъединяване в проведена незаконна група за пране на пари от наркотрафик. Присъдата беше оповестена в сряда. Междувременно Брендо беше наказан по аналогични обвинявания за наркотрафик в Италия и Румъния, където получи надлежно 20 и 10.5 години затвор. Той обаче не изтърпява присъди на никое място, тъй като е в неопределеност от близо две години и е разгласен за търсене.
Спецсъдът в профил от служба кмета на столичния регион " Младост " Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова, откакто стана ясно, че от ареста Иванчева е подписала заповед за уволняване на зам.-кмета Румен Русев, който е и очевидец по делото против нея. Съдът одобри, че не може упрекнат по дело да има опция да уволнява очевидец по същото дело. Определението предстои на обжалване.
СНИМКА: Евроскептичната " Лига " и популисткото придвижване " 5 звезди " на Луиджи ди Майо (на фотографията вляво) предложиха за министър председател на Италия малко известния учител по право Джузепе Конте (вдясно)

[REUTERS]
Свят
Китай и Съединени американски щати се контракти ха да не покачват комерсиалните си мита . Ден по-рано Пекин се съгласи да внася повече американски артикули в опит да успокои паниките във Вашингтон и да понижи комерсиалния остатък със страната. " Засега отлагаме комерсиалната война ", съобщи министърът на финансите на Съединени американски щати Стивън Мнучин. И добави, че е била контрактувана обща рамка, която да ликвидира комерсиалния дисбаланс. Същевременно Китай разгласи, че намалява от 25 на 15% митата при вноса на коли от 1 юли.

П редизборен протест на президента Реджеп Тайип Ердоган в Сараево в неделя събра над 10 хиляди души от турската диаспора в навечерието на парламентарния и президентския избор в Турция идващия месец. Автобуси превозиха поддръжници от Германия, Холандия, Белгия, Франция и Балканите до столицата на Босна и Херцеговина. Ердоган има възбрана да организира политически събития в няколко западноевропейски страни след абсурда, избухнал предходната година поради опитите му да пропагандира на тяхна територия за противоречивия референдум за увеличение на президентските пълномощия.

Бившият македонски министър председател Никола Груевски бе наказан на две години затвор по обвиняване за оказване на въздействие върху търг за закупуването на първокласен брониран автомобил за държавното управление от съответен продавач. Това е първото от шест каузи, заведени против него.

Полиция и стачкуващи влязоха в конфликти в Париж, откакто профсъюзите приканиха държавните чиновници на национаен митинг против промените на президента Макрон

[REUTERS]

Икономика

Собствениците на електрически автомобили няма да заплащат продуктова такса за колите си. Това планува план за промени в наредбата за установяване на реда и размера за възнаграждение на продуктовата такса на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Досега притежателите на такива коли плащаха еднократно при регистрирането на транспортните средства в КАТ сумата 102 лева Новото предложение на министерството е до 2022 година електрическите автомобили да са освободени от такава такса.

Въвеждането на нов локален налог сред 0.2 и 0.7% за жилищни ваканционни парцели , оферират депутати от " Обединени патриоти ". Големината му ще зависи от съответния курорт, в който се намират парцелите, като предлагането идва седмици след, като вицепремиерът Валери Симеонов предложи да се таксуват в допълнение апартхотелите. Предложението визира " втори " жилища в над 140 курорта, които не са регистрирани по закона за туризма, само че се отдават чартърен. Най-голяма ставка ще има в над 20 от тях - в ски и морски курорти. По предварителни калкулации на вносителите новият налог би трябвало да донесе доходи от 200 млн. лева

" Сиренето " с палмово масло ще се продава единствено авансово опаковано , а думата " млечен " или нейни производни в наименованието на имитиращите артикули ще бъде неразрешена. Това плануват промени в Наредбата за характерните условия към млечните артикули, които са оповестени още веднъж за публично разискване. Според плана продуктите с палмово масло ще се оферират в магазините на обособени щандове или на обособени места, на които има ясно означение с надпис " имитиращи ".

Бизнес

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) най-накрая стартира да преглежда договорката за придобиването на " Нова броудкастинг груп " от най-богатия предприемач в Чехия – Петр Келнер. Първият стратегически ход на новия основен изпълнителен шеф на Sony Кеничиро Йошида стана покупката на мажоритарен дял в музикалния лейбъл EMI за 2.3 милиарда $. Така японският софтуерен колос уголемява портфолиото си и се утвърждава като най-големия музикален издател измежду взрива на стрийминг услугите.

[REUTERS] Инвестиционният му фонд PPF Group ще заплати 185 млн. евро за най-голямата медийна група в България, която включва седем телевизионни канала и 19 онлайн компании с общи доходи 100 млн. евро за 2017 година От известието на Комисия за защита на конкуренцията излиза наяве, че покупката ще бъде през записаната в Холандия новоучредена дъщерна компания на фонда PPF TMT Bidco 2. Освен " Нова телевизия " Петр Келнер ще бъде и новият притежател на " Теленор ".

Общият размер на усвоените индустриални и логистични площи в региона на София е повишен с 39 400 кв.м през първото тримесечие на годината, като включително влизат главно планове за лично прилагане. Това демонстрира последният разбор на консултантската компания Forton. Годината стартира без смяна в наемните равнища и с лек спад в доходността за този сегмент при бизнес парцелите. Нови планове с обща повърхност 212 хиляди кв.м са планувани за довеждане докрай през тази и идната година. По данни на консултантите единствено 34 хиляди кв.м от плануваните индустриални площи са за отдаване чартърен. Сделки и планове

Регистрираната в Дубай Gifted Master Ltd. към този момент има 18.1% от капитала на обвързвания с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски цигарения холдинг " Булгартабак ". Това излиза наяве от известие на сдружението до Българска фондова борса. Компанията покупател е незнайна в интернет-пространството, като от известието не излиза наяве кое от сдруженията, притежатели на огромни дялове е продавач на акциите, нито пък цената, на която е подписана договорката. Това е второто прекачване на огромни пакети акции от " Булгартабак холдинг " от края на 2017 година

Българският производител на съдове за хранителната, фармацевтичната и химическата индустрия " Биомашиностроене " получи 4.5 млн. евро заем от Европейската банка за възобновяване и развиване. Средствата ще оказват помощ на компанията да разшири производството си като част от шестгодишната й капиталова стратегия, която стартира предходната година. Очакванията са в края на интервала приходите на сдружението да набъбнат с 50%.

След като бе върнат за премахване на дребни неясноти, проспектът за обществено предложение на акции от " Градус " се чака да получи регулаторно утвърждение до 10 дни и процедурата по набиране на 100 млн. лева от финансовия пазар може да стартира още през юни. Основната част от набраните средства ще се вложат в бизнеса на " Градус " с разплодни яйца, който извежда компанията на второ място в Европа. IPO-то, тъй като ще бъде най-голямото в историята на Българската фондова борса по-късно на ПИБ.

Lloyds Banking Group продаде ипотечния си бизнес в Ирландия на Barclays за към 4 милиарда паунда , като това е част от проекта за концентриране върху английския пазар. Сделката е последната стъпка от страна на Lloyds, с цел да приключи отдръпването си от ирландския пазар, откакто завърши бизнеса си с банкиране на дребно в страната през 2010 г
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР