Протест срещу решение на Светия синод заради отказа на българските

...
Протест срещу решение на Светия синод заради отказа на българските
Коментари Харесай

Протест заради отказа на Църквата за честванията на Охридската архиепископия

Протест против решение на Светия синод поради отхвърли на българските духовници да вземат участие в взаимно честване с македонската черква на 1000 години от основаването на Охридската архиепископия.

Българският патриарх Неофит обаче не е взел участие в гласуването, излиза наяве от решението на Синода.

Светият синод е работил под диктовката на Москва, уверени са протестиращите жители. Според тях нашите духовници пречат на доближаването сред България и Македония.

„ Патриархът да свика изключителна сесия на този Синод. Това го направиха зад тила на патриарха, по противен метод ”, разяснява Милен Врабевски от фондация „ Българска памет ”.

„ Във значим миг, за жалост, Синодът не реагира както би трябвало ”, счита и Весела Чернева, някогашен представител на МВНР.

В Македония и духовенството, и вярващите са неприятно сюрпризирани от решението, съобщи отец Кирил от Бигорския манастир.

„ Разочарованието в Македония е огромно, само че да се надяваме, че въпреки всичко Божията промисъл за благосклонност и братолюбие ще надделее на всички места и че българските архиереи ще намерят схващане, ще намерят просторност в сърцата си за обич към братята си от Македония ”, сподели той.

От Светия синод разпространиха известие, че годишнината на Българската Охридска архиепископия ще се означи с литургия в „ Св. Александър Невски ”.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР