Протест срещу насилието над жени под надслов Нито една повече

...
Протест срещу насилието над жени под надслов Нито една повече
Коментари Харесай

Протест в София срещу насилието на жени, стигна се и до напрежение

Протест против насилието над дами под надпис " Нито една повече " се състоя в София. Негодувание имаше и в други градове на страната. Протестиращи се събраха пред Съдебната палата. Стигна се и до напрежение, група провокатори се появиха на митинга в София, само че бяха отведени от полицията.

 Жена на 21 години е убита в София Виж още

Протестиращи издигнаха плакати " Не на насилието ".

Протестът стартира с минута безмълвие в памет на жертвите на принуждение. По думите протестиращите всяка трета жена е жертва на тормоз, а домашното принуждение по време на пандемията ескалира и се е нараснало с 80 %. Пак по данни на уредниците, всеки месец тази година повече от една жена губи живота си поради принуждение.

Присъстващи упорстват за спешни и консултативни центрове във всяка област на България, където дамите да могат да потърсят поддръжка, както и за въвеждане на съответни политики за предварителна защита на насилието.

" Искаме да дадем явен сигнал на институциите, че е време да вкарат съответна и модерна законодателна уредба, която да подсигурява нужната отбрана на всички уязвими групи и най-много на дамите ", уточни един от участниците в митинга.

 Снимка: БТА

Най-малко 15 дами са убити тази година в България. Най-често нападателят е съпругът/партньорът или различен непосредствен мъж на жертвата, напомнят протестиращите.

Протестът е придружен и от отворено писмо до новоизбраните депутати и президент за предприемане на незабавни ограничения за битка с насилието над дами.

 Снимка: БТА

Протестът е подсилен от представители на служебното държавно управление и на разнообразни политически партии.

Десетки великотърновци се включиха в митинга. Мирният митинг се състоя довечера пред Съдебната палата във Велико Търново.

Участниците в него упорстват за работещи институции и политическа отговорност за решаването на казуса с насилието против дамите. Днес имаме следващ случай- жена на 21 години от София е била пребита до гибел, уточни Мария Станчева.

Според Илза Христова това значи, че казусът в обществото във връзка с насилието върху дами е огромен и по тази причина той би трябвало да бъде във фокуса на цялото общество.

" Не е обикновено да се възстановява насилието ", съобщи Христо Христов, също участник в митинга.

Тази вечер по самодейност на " Зонта -клуб ", във Велико Търново крепостта " Царевец " беше осветена в оранжев цвят - знак на солидарността и съпричастността към потърпевшите от тези закононарушения.

 Снимка: БТА

Протести имаше във Варна и Стара Загора. Хората и там също упорстват за съответна политика за предварителна защита на насилието и основаване на нови спешни центрове.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР