Протест пред Министерския съвет заради лъвчетата Масуд и Терез. Поводът

...
Протест пред Министерския съвет заради лъвчетата Масуд и Терез. Поводът
Коментари Харесай

​Протест срещу преместването на лъвчетата Масуд и Терез в Пазарджик

Протест пред Министерския съвет поради лъвчетата Масуд и Терез. Поводът е желанието двете лъвчета да бъдат преместени от Разград в Пазарджик. Лъвчетата от няколко месеца се лекуват в София, откакто бяха избавени от зоокъта в Разград.

На митинга пристигна министър Нено Димов. Той споделя, че няма законова опция лъвчетата да не бъдат изпратени в Пазарджик. Защо това е по този начин:

Нено Димов, министър на екологията: Отново ще повторя, че чисто прочувствено, чисто човешки аз също имам най-голямото предпочитание тези лъвчета да бъдат отгледани при най-хубавите условия. И сега Национална работа за отбрана на природата и правна дирекция на Министерството работят по търсене на излаз от проблема. Но аз би трябвало да работя в границите на закона. Законът доста ясно споделя в кои случаи могат да бъдат иззети и в кои не могат. И сега търсим решение, само че по-скоро след решението в Разград в петък и инспекцията, която е направена през вчерашния ден и от Районната ревизия и от БАБХ, мнението, което имаме от тази инспекция, по-скоро смятам че, това не е допустимо. Държавата дава отговор и за документалната и законовата част. Затова разделих, че чисто прочувствено е да искаш едно, а друго е какво ти позволява законът, който би трябвало да съблюдаваме. Все отново всички желаеме да живеем в правова страна. Това е главно право на гражданското общество, тъй че би трябвало да вземем поради и двете условия.
Явор Гечев от " Четири лапи ", една от организациите, които избавиха живота на лъвчетата също разяснява проблема.

Явор Гечев, Фондация " Четири лапи ": Това, което е значимо за нас, е допустимо най-бързо тези животни да отпътуват за Холандия. Как ще се оформят документите почтено казано към този момент не ме интересува по никакъв метод. Има законова опция тези животни да тръгнат още на следващия ден. Спира ни Агенция по храните, стопират ни процедури, върху които ние не можем да влияем.Днес сутринта имахме среща с премиера Борисов, който се ангажира, че персонално той ще следи за спазването на обещанието, което даде на 22 декември животните да заминат за Холандия. От там нататък ние несъмнено ще предприемем правни дейности против общините Разград и Пазарджик, които си разменят лъвчета без да имат условия и законово право да ги отглеждат, само че това е един доста дълъг развой. В момента двете лъвчета са заложници на едни мудни, административни процедури, а с всеки минал ден тук здравословното им положение остава несигурно. Медицинският обзор, който извършихме в събота, демонстрира, че Терез има съществени към този момент промени на костите на предните лапи, в резултат и от една страна на предразположеността му към болести, чисто генетични, тъй като той е трето потомство близкородствено отглеждане. От друга страна и поради това, че той е в един доста внимателен миг на преход на хранителен режим - това е развой, който би трябвало напълно да се случва под контрола на експерти.
Припомняме, че предходната седмица общинският съвет в Разград гласоподава за следващ път животните да бъдат дадени на Пазарджик, а не да отидат в холандски избавителен център. От организациите „ Четири лапи " и „ Дивите животни " упорстват Масуд и Терез да бъдат изпратени в избавителен център в Холандия, с цел да получат профилирана помощ.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР