Протест под надслов “Ние помним!” организира днес “Агора България”. Протестът

...
Протест под надслов “Ние помним!” организира днес “Агора България”. Протестът
Коментари Харесай

Година след Кървавата сряда. Отец Дионисий за ФАКТИ: Трябва да почетем героите, които се бориха срещу Борисов и Гешев


Протест под надпис “Ние помним!” провежда през днешния ден “Агора България”. Протестът ще стартира в 18:00 часа при фонтана пред Президентството.

“Навършва се една година от Кървавата сряда ", пишат уредниците на митинга. Миналогодишният митинг на 2 септември, наименуван Първо Велико национално въстание, след това получи от протестната общественост точно това име - Кървавата сряда, поради множеството прояви на принуждение над протестиращи в оня ден. Арестите на протестиращи жители започнаха още преди обяд, а в това време 44-тото Народно заседание се опитваше да събере нужните 120 подписа за внасяне на плана за нова Конституция. В последна сметка събрани бяха подписите на 127 народни представители, като кои народни представители дадоха своя автограф може да бъде забелязано ТУК.

Предложението за нов главен закон даде тогавашният министър председател Бойко Борисов, като съобщи, че ще даде към този момент дългоисканата му към оня миг оставка, когато 44-тото Народно заседание реши по кое време да се проведат избори за Велико национално заседание. Докато депутатите събираха подписи, жителите стачкуваха всеобщо.

От ФАКТИ беседваме с отец Дионисий, представител на “Агора България”, както по отношение на днешния митинг, по този начин и по отношение на нуждата да си спомним за Кървавата сряда.

“Миналата година, когато август месец имаше едно предложение на някогашния към този момент министър-председател Бойко Борисов за Велико национално заседание, което да приема нова Конституция, изпълнихме площадите - освен на София, само че и на останалите огромни градове в България. Много наши сънародници отвън рамките на Отечеството стачкуваха по света. Площадите на света видяха, че българският народ се съобщи и го има. Когато предходната година имаше предложение за Велико национално заседание от страна на Борисов, на ГЕРБ и на техните присъдружни псевдопатриотарски организации, които им бяха една непрекъсната опора, тогава най-естествено породи концепцията за Велико национално въстание. Тази концепция беше обявена и от хора, които някои в този момент са министри, други са народни представители. Едно такова нещо се осъществя на 2 септември 2020 година ", напомни отец Дионисий.

" Ден преди този момент - на 1 септември, всички, които бяхме на площада, положихме клетва и се надявам всички да си спомнят това нещо - и обществените персонажи, и хората, които са били отдадени на концепцията, че можем да имаме една по-различна конюнктура в страната, а не върхушка на мафията, която да дирижира всичките наши процеси, а ние да бъдем единствено наблюдаващи. Тази клетва беше, че до момента в който не забележим Борисов и Гешев отвън българския публичен живот, няма да спрем битката . На 2 септември тази клетва беше дотам осъществена, че хората бяха подготвени даже да се жертват. Знаете какъв брой доста жертви - съвсем 130 души бяха задържани, над 160 индивида бяха с медицински свидетелства след издевателствата на полицията върху мнозина от нас. Докато сме живи, няма да можем да забравим това ", безапелационен е той.

" То беше не толкоз от страна на редовите служители на реда, а от страна на политическото управление, което използваше и Министерство на вътрешните работи, и организации, свързани с охранителна активност за реализиране на действия, които да служат като бухалка на тогавашната власт. Виждаме, че повече от година прокуратурата не желае да огледа това по-задълбочено. Повече от ясно е, че тази симбиоза продължава, че продължава това схващане на Иван Гешев, че разделяне на управляващите няма - те към този момент 12 години се дирижират от едно мазе в Банкя, от един зайчарник”, добави отец Дионисий.

Разговорът мина към днешното протестно деяние. “Протестът през днешния ден е с надпис “Ние помним!”. Има хора, които до ден сегашен са с проблеми - както има потърпевши на 10 юли предходната година, които до ден сегашен са с тежки физически и здравословни проблеми, по този начин има хора и от 2 септември. Това беше един голям митинг. Изключително доста хора пострадаха, в това число публицисти, които отразяваха митинга - български и задгранични, пострадаха и хора като мен - духовни лица, пострадаха и представители не на българската страна, които бяха на митинга - едни, с цел да го следят, други, с цел да го отразят. Хората бяха пострадали в голямото си голям брой и ние би трябвало да почетем всички тези герои . Аз бих ги нарекъл герои. Ние би трябвало да отдадем популярност на тези, които се бореха даже със личните си тела и кръв, с цел да покажат, че България може да бъде друга ", изясни той.

" Ние видяхме, че в случай че по същото време в Беларус половината от служителите на реда минаха на страната на протестиращите, тук е моята забележка към нашите чиновници на реда - нито един от тях не напусна службата си, с цел да бъде за образец най-малко един от тях. Тук достойнството, доблестта и достолепието към този момент нямат стойност. За жал следим това и от тези, които сякаш са национални избраници в 46-тото Народно събрание”, сподели още той.

На въпроса какво се промени от този момент до момента, отец Дионисий отговори: “Макар ден на болежка, 2 септември беше и ден на вяра. Особено това, което стана факт по време и след всички дни на митинга - светът реагира. И Европейската комисия, и Европейският парламент в някои негови профилирани групи и комисии, които се занимават с човешките права, реагираха. Реагираха също Сенатът и Конгресът на Съединени американски щати. Видяхме развиване по закона “Магнитски”. В България се вършим, че той няма никакво продължение, никакви последици. Минахме през два парламентарни избора, отиваме към трети, идват и четвърти за страната тази година избори - президентските, което демонстрира, че ние не се справихме. Българският народ не изиска еднократно да даде знак, че това не може повече да бъде търпяно. В подобен случай, ще вървим в един муден ход, който за жалост ще обслужва повече ползите на външни сили, а не нашите. Това също ще бъде за наша сметка”.

Отец Дионисий разяснява още упованията си от идващия парламент. “Според мен решаващите парламентарни избори в страната няма да се проведат преди края на март-началото на април идната година. 47-мият Парламент по мое виждане ще бъде също краткотраен. Виждам един 7 или даже 8-компонентен идващ парламент, който също няма да може да създаде власт, в това число тъй като такива са настроенията в обществото. Надявам се Вашите сътрудници, които задават мейнстрийма, да си дадат сметка какво правят. Говоря главно за трите огромни малките екрани - Българска национална телевизия, bTV и NOVA, които основават настроения и упования в обществото, които да бъдат единствено илюзорни и да не произведат за нас един по-проспериращ метод на живот”, сподели той.

“Обществото следи един театър, който да вземем за пример през вчерашния ден - по предложенията за актуализация на бюджета, сподели какъв брой належащо и незабавно да се правят тези неща. Не мисля, че и към този развой ще може да се подходи съществено. Виждаме, че всички политически обединения в сегашното Народно заседание имат искания към всички области, които бюджетът визира. Не се занимават всяка с съответна сфера, а всички имат и препирни. Когато шест разнообразни страни се препират по всички вероятни тематики, това не може да роди нищо. Надявам се те да могат да схванат, че това общество - нашето общество, има потребност освен от свободата, която му бе дадена безплатно преди 32 години, а има потребност и от правдивост. Надявам се хората в Народното събрание да си дават сметка, че те запушват справедливостта да пристигна и да спечелва ", приключи отец Дионисий.

Бел.ред.
2 509 864 българи обявиха на, че депутатите би трябвало да се избират на мажоритарни избори в два тура, само че политическия хайлайф и неговите кукловоди не разрешават това да се случи, а в техните медии тематиката е табу.

Легитимни ли са за Вас определените по-късно парламенти?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР