Протест, организиран от няколко пациентски организации започва в 11 ч.

...
Протест, организиран от няколко пациентски организации започва в 11 ч.
Коментари Харесай

Пациентски организации излизат днес на протест срещу мораториума за нови лекарства

Протест, проведен от няколко пациентски организации стартира в 11 ч. през днешния ден пред Народното събрание против смяната в бюджета на здравната каса за 2018 година, която постанова възбрана за изплащането на 20 нови лечения през идната година. С решението ще се направи спестовност от към 25 млн. лева, само че пациенти с онкологични и редки болести ще бъдат лишени от единствени по рода си медикаменти. Фармацевтичната промишленост и политически партии също се възпротивиха на решението след гласуването му предходната седмица и по гледище от няколко страни в петък президентът Румен Радев наложи несъгласие и върна за преразглеждане в Народното събрание противоречивия текст.

Новите лекарствени лечения, които ще останат недостъпни за българските пациенти и през 2018 година поради мораториума върху заплащането им от здравната каса, от години са одобрени и необятно употребявани в множеството европейски страни, заяви пред медиите през седмицата Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM). " Някои от новите лечения са животоспасяващи, дават повече благоприятни условия за лекуване, а в някои случаи може даже да са по-изгодни за НЗОК ", разяснява шефът на асоциацията Деян Денев.

Лекарствата, които мораториумът ще засегне, са нови за България, само че са позволени за приложимост от Европейската организация за медикаменти преди приблизително три години. Медикаментите са налични за пациентите в към 15 страни от Европейски Съюз, като се заплащат от публични фондове. Тези лечения са предложени за възнаграждение въз основата на оценка на здравните технологии на основата на задоволително доказателства за лечебната изгода от тях, за това че потвърдено удължават продължителността на живота и усъвършенстват качеството му или понижават затрудненията от главното заболяване. В избрани случаи липсва опция за лекуване на болестта, разясняват от промишлеността.

Списъкът на медикаментите, наранени от мораториума, възложен от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България с описания, предоставени от притежателите на позволения за приложимост на съответните лечения.

Obinutuzumab и Venetoclax за лекуване на хронична лимфоцитна левкемия (ХЛЛ), раково заболяване на кръвта и костния мозък, които са нови благоприятни условия за лекуване на пациентите с ХЛЛ със съпътстващи болести, за които лечебните благоприятни условия на лекуване са лимитирани или които не се повлияват от досегашните лечения. Новите лечения водят до понижение на риска от градация или гибел, усъвършенстване на преживяемостта без градация и увеличение на времето до ново антилевкемично лекуване.

Obinutuzumab е позволен за приложимост от Европейската организация по медикаментите преди 3 години и половина, през юли 2014 година, и се реимбурсира в 17 европейски страни - Словакия, Испания, Словения, Белгия, Чехия, Финландия, Дания, Англия, Германия, Франция, Гърция, Ирландия, Латвия, Холандия, Полша, Португалия, Швеция.

Venetoclax е позволен за приложимост от Европейската организация по медикаментите преди 1 година, през декември 2016 година, и се реимбурсира в 11 европейски страни - Германия, Англия,Италия, Холандия, Дания, Австрия, Гърция, Словения, Унгария, Чехия, Словакия.

Nintedanib (сключен контракт за отстъпка с НЗОК) и Pirfenidone за лекуване на идиопатичната белодробна фиброза - рядко, съдбовно, прогресиращо белодробно заболяване, което води допрогресивно влошаващ се зной и необратимо утежняване на белодробната функционалност. Новите лечения забавят напредването на заболяването, понижават годишната загуба на белодробнафункция, усъвършенстват контрола върху признаците на заболяването и удължават времето без градация, както и общата преживяемост при пациентите с това заболяване, за което къммомента НЗОК не обезпечава лекуване.

Nintedanib е позволен за приложимост от Европейската организация по медикаментите преди 3 години, през януари 2015 година, и се реимбурсира в 18 европейски страни - Австрия, Белгия, Гърция,Естония, Дания, Германия, Литва,Италия, Словения, Испания, Ирландия, Португалия,Финландия, Франция, Хонландия, Унгария, Швеция, Англия.

Pirfenidone е позволен за приложимост от Европейската организация по медикаментите преди близо 7 години, през февруари 2011 година, и се реимбурсира в 22 европейски страни - Австрия, Белгия,Чехия, Дания, Естония, Финландия, Ирландия, Литва, Латвия, Исландия, Холандия, Норвегия, Словения, Румъния, Швеция, Гърция, Германия, Испания, Франция, Италия, Англия,Португалия.

Blinatumomab за лекуване на остра лимфобластна левкемия, която е рядко и съдбовно злокачествено заболяване. Напълно новата имунотерапия провокира бързо и трайно повлияване при популация от пациенти, които по-рано са лекувани интензивно с химиотерапия, като дава опция на личната имунна система на пациента да се прицели и унищожи злокачествените кафези за реализиране на трайна ремисия или качествена трансплантация, което усилва дълготрайната преживяемост на възрастни пациенти с остра лимфобластна левкемия. Терапията е позволена за приложимост от Европейската организация по медикаментите преди 2 години, през ноември 2015 година, и се реимбурсира в 12 европейски страни - Австрия, Англия, Германия, Люксембург, Финландия, Франция, Холандия, Гърция, Дания, Италия, Унгария, Словакия.

Carfilzomib (сключен контракт за отстъпка с НЗОК) за лекуване на многоброен миелом работи като блокира протеазомата - система в клетките, която разгражда белтъците, когато саувредени или към този момент не са необходими; посредством попречване на разграждането на белтъците в раковите кафези, съдържащи по-голямо количество анормални белтъци, carfilzomib причиняваунищожение на раковите кафези. Терапията е позволена за приложимост от Европейската организация по медикаментите преди 2 години, през ноември 2015 година, и се реимбурсира в 13 европейски страни - Австрия, Белгия, Германия, Люксембург, Финландия, Холандия, Дания, Италия, Швеция, Гърция, Португалия, Испания, Румъния.

Tofacitinib за лекуване на възрастни пациенти с умерено тежък до тежък деен ревматоиден артрит, които са имали непълен отговор или нетърпимост към предишно лекуване седно или повече болестопроменящи антиревматични медикаменти. Новото лекуване е под формата на филмирани таблетки, което е доста преимущество по отношение на медикаментите, закоито се постанова инжектиране или вливане, и води до бързо, значимо и клинично използвано усъвършенстване в признаците на болестта и физическата функционалност. Терапията е позволена за приложимост от Европейската организация по медикаментите преди 9 месеца, през март 2017 година, и се реимбурсира в 12 европейски страни – Дания, Германия, Англия, Словения, Испания, Унгария, Ирландия, Австрия, Хърватска, Швеция, Норвегия, Холандия.

Palbociclib е първият, получил утвърждение от Европейската здравна организация, нов клас медикамент за лекуване на хормонално позитивен/ ХЕР-2 отрицателен метастатичен рак на млечната жлеза, който в композиция с летрозол или фулвестрант води до статистическо и клинично значимо усъвършенстване в закъснение разпространяването на болестта, съпоставен с лекуване със единствено един от съставените елементи, при добър профил на сигурност с евентуално търпими и контролируеми странични реакции. Терапията е позволена за приложимост от Европейската организация по медикаментите преди еднагодина, през ноември 2016 година, и се реимбурсира в 12 европейски страни – Германия, Англия, Словения, Австрия, Дания, Исландия, Белгия, Люксембург, Норвегия, Холандия, Швейцария, Швеция.

Alemtuzumab за лекуване на множествена склероза (МС) e лечебна опция, която с по-високата си резултатност и дългогодишен резултат доста трансформира метода на лекуване, преминавайки от хронична терапия към лекуване, осигуряващо трайно и значимо понижение на пристъпите и на инвалидизирането. Наблюдаваните изгоди за пациентите могат да не престават години след последния лечебен курс. Терапията е позволена за приложимост от Европейската организация по медикаментите преди повече от 4 години, през септември 2013 година, и се реимбурсира в 21 европейски страни - Белгия, Хърватска, Кипър, Дания, Англия, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Литва, Люксембург, Холандия, Норвегия, Словакия, Словения, Испания, Швеция,Швейцария.

Vortioxetine за лекуване на лекуване на огромен депресивен епизод при възрастни, който има съизмерима успеваемост и по-добър профил на сигурност по отношение на наличните антидепресанти и значимо усъвършенства когнитивната функционалност, действието и продуктивността на труда. Терапията е позволена за приложимост от Европейската организация по медикаментите преди 4 години, през декември 2013 година, и се реимбурсира в 17 европейски страни - Франция, Латвия, Гърция, Словакия, Литва, Португалия, Испания, Италия, Словения, Чехия, Унгария, Финландия, Дания,Холандия, Швеция, Хърватска, Англия.

Оsimertinib е персонализирана терапия за лекуване на недребноклетъчен рак на белия дроб, който забавя 2.5 пъти прогресията на болестта спрямо химиотерапията при добърпрофил на търпимост. Терапията е позволена за приложимост по ускорена процедура от Европейската организация по медикаментите преди близо 2 години, през февруари 2016 година, и се реимбурсира в 13 европейски страни - Австрия, Белгия, Англия, Люксембург, Холандия, Италия, Полша, Словения, Румъния, Словакия, Португалия, Дания, Гърция.

Regorafenib които е единствена лечебна алтернатива за трета линия на лекуване на пациенти с гастро-интестиналнален стромален израстък. Терапията е позволена за приложимост от Европейската организация по медикаментите преди 3 години и половина, през август 2015 година, и се реимбурсира в 18 европейски страни - Австрия, Белгия, Гърция, Дания, Италия, Испания,Кипър, Люксембург, Норвегия, Португалия, Словения, Словакия, Финландия, Франция, Холандия, Хърватска, Швеция, Швейцария.

Aflibercept които е единствена лечебна алтернатива за пациенти с недъгавост на макулата обвързвана с възрастта. Терапията е позволена за приложимост от Европейската организация по медикаментите преди 5 години, през ноември 2012 година, и се реимбурсира в 23 европейски страни - Австрия, Белгия, Гърция, Германия, Дания, Италия, Испания, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Норвегия, Полша,Португалия, Словения, Словакия, Финландия, Франция, Холандия, Хърватска, Швеция, Швейцария, Унгария.

Pixantrone dimaleate е монотерапия без аналог за лекуване на трета и четвърта линия на възрастни пациенти с неведнъж рецидивирал или рефрактерeн агресивeн неходжкинов B-клетъчeн лимфом. Терапията е позволена за приложимост от Европейската организация по медикаментите преди 5 години и половина, през май 2012 година, и се реимбурсира в 11 европейски страни - Австрия, Германия, Англия, Норвегия, Холандия, Ирландия, Франция, Гърция, Словакия, Словения, Испания.

Olaratumab за предплатил сарком на меките тъкани, използван при пациенти, които не подлежат на интервенция или лъчелечение, който статистически значимо удължава общата преживяемост. Терапията е позволена за приложимост от Европейската организация по медикаментите преди 1 година, през ноември 2016 година, и се реимбурсира в 11 европейски страни - Австрия, Дания, Финландия,Германия, Италия, Нидерландия, Люксембург, Испания, Швеция, Англия, Норвегия.

Sofosbuvir/velpatasvir за лекуване на всички генотипове хепатит С и единствена лечебна опция за пациенти с генотип 3. Терапията е позволена за приложимост от Европейската организация по медикаментите преди 1 година и половина, през юли 2016 година, и се реимбурсира в 6 европейски страни - Португалия, Словения, Дания, Естония, Австрия, Германия.

Ponatinib за лекуване на хронична миелоидна левкемия и остра лимфобластна левкемия, който е единствена опция за пациенти със съответната разновидност, както и единствена опция за пациенти, за които всички лекарствени други възможности са изчерпани. Терапията е позволена за приложимост от Европейската организация по медикаментите преди 4 години иполовина, през юли 2013 година, и се реимбурсира в 5 европейски страни - Франция, Финландия, Португалия, Словения, Словакия.

Mepolizumab за лекуване на астма при пациенти, които макар реализираното до момента лекуване, не престават да имат астматични признаци и страдат от така наречен тежка астма. Новататерапия понижава значимо честотата на обострянията, както и използването на перорални кортикостероиди и води до клинично значимо усъвършенстване в качеството на живот при пациентите с тежка еозинофилна астма. Терапията е позволена за приложимост от Европейската организация по медикаментите преди 2 години, през декември 2015 година, и се реимбурсира в 10 европейски страни - Франция, Германия, Англия, Италия, Гърция, Дания, Словения, Белгия, Испания, Хърватска.

Trametinib в композиция с дабрафениб за лекуване на възрастни пациенти с неоперабилен или метастазирал меланом с BRAF V600 разновидност. Комбинацията дава нарастване на междинната обща преживяемост по отношение на монотерапията и нарастване на общата преживяемост и е важен прогрес в повлияването на едно злокачествено заболяване с извънредно неприятна прогноза като неоперабилния или метастазирал меланом. Терапията е позволена за приложимост от Европейската организация по медикаментите преди 3 години и половина, през юни 2014 година, и се реимбурсира в 17 европейски страни - Австрия, Белгия, Полша, Чехия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Холандия, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания.

Pasireotid за лекуване на възрастни пациенти с акромегалия който дава доста усъвършенстван клиничен отговор, качество на живот и придържане към лекуване за неоперабилни възрастни пациенти. Терапията е позволена за приложимост от Европейската организация по медикаментите преди 5 години и половина, през април 2012 година, и се реимбурсира в 19 европейски страни – Австрия, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Холандия, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Швеция, Англия, Белгия, Кипър, Чехия, Дания, Финландия, Франция.

Everolimus за лекуване на възрастни пациенти с бъбречен ангиомиолипом и за лекуване на пациенти със субепендимални гигантоклетъчни астроцитоми и двете, асоциирани с комплексатуберозна склероза. При липса на други лечебни други възможности, лекарството има потвърдена успеваемост с данни от действителната процедура и единствена лечебна алтернатива за пациенти скомплекса туберозна склероза. Терапията е позволена за приложимост от Европейската организация по медикаментите преди 8 години и половина, през август 2009 година, и се реимбурсира в 19 европейски страни – Австрия, Белгия, Кипър, Чехия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Холандия, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Швеция, Англия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР