Протест на медици и служители на Спешна помощ в цялата

...
Протест на медици и служители на Спешна помощ в цялата
Коментари Харесай

Медици от Спешна помощ на протест в цялата страна

Протест на медици и чиновници на Спешна помощ в цялата страна. Точно в 12.00 ч. на обяд коли за спешна помощ от цялата страна включиха звуков и светлинен сигнал за три минути като желанията са това да продължи до края на седмицата.

Подробности за митинга в София вижте във включването на Карина Караньотова.

Демонстрантите дефинират митинга си като " безмълвен и пронизителен ". В писмо до медиите желаят почтено възнаграждение, смяна в категорията труд, ограничения за привличане на нови експерти и възстановяване на изискванията за работа.

Подробности за митинга на чиновниците на Спешна помощ в Горна Оряховица вижте във включването на Мирела Дончева.

От октомври до края на тази година работещите в Спешна помощ получават месечно ДМС - лекарите 600 лева, фелдшерите 400 лева, медицинските сестри 300 лева, парамедиците 170 лева, а водачите на коли за спешна помощ - 150 лева Протестиращите упорстват тези средства да се запазят и след през 2023 година

Заместник-министърът на опазването на здравето Александър Златанов разяснява, че са подадени планове за нарастване на заплатите на чиновниците на Спешна помощ и на РЗИ, само че по какъв начин и по кое време ще се случи това зависи от това по какъв начин ще се одобри бюджета за следващата година.

" За тях работим непрекъснато. Даже вие знаете, че сме планували едни средства, които да получат върху работните си заплати до края на годината. Към идващия бюджет сме планували също увеличение на заплатите - освен на незабавните медици, само че и на районните здравни инспекции. Нашите планове са предоставени в Министерство на финансите, с цел да го съобразят с новия бюджет. Надявам се, те ги одобриха съгласно това по какъв начин се развият нещата, дали ще има удължение на остарелия бюджет, към този момент и чисто софтуерен проблем е по кое време и по какъв начин ще бъдат обезпечени тези нараствания ", съобщи Александър Златанов, заместник-министър на опазването на здравето.



Снимки: Десислава Кулелиева


Последвайте ни във и


Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР