Протест на български превозвачи се провежда днес пред Европейския парламент

...
Протест на български превозвачи се провежда днес пред Европейския парламент
Коментари Харесай

Български превозвачи на протест в сърцето на Европа заради пакета Макрон


Протест на български превозвачи се организира през днешния ден пред Европейския парламент в Брюксел. Причината са текстове в пакета „ Мобилност 1 “, който ще се гласоподава в Транспортната комисия през днешния ден.

Мирният митинг е подсилен от транспортния министър Росен Желязков и наши евродепутати, които са дали обещание да се причислят към протестиращите. Няма да има затваряне на улици и блокади.

На площад „ Люксембург” към българските превозвачи ще се причислят и техни сътрудници от Румъния и Полша, Унгария, Литва, Латвия и Ирландия. Митингът ще бъде в границите на съвещанието на транспортната комисия в Екологичен потенциал, на която се чака да бъдат гласувани противоречивите ремонти в европейското законодателство.

Българските превозвачи упорстват Европейската комисия да отхвърли препоръчаните ремонти. “Основният проблем в планувания пакет е връщането на водачите и камионите в страната на регистрация. Това значи, че нашите превозвачи би трябвало да се приберат до България, без значение че компанията може да има бази в Европа”, разяснява за БГНЕС изпълнителният шеф на Камарата на автомобилните превозвачи в България Димитър Димитров.

Друг текст, против който стачкуват нашите компании е „ равно възнаграждение за един и същи труд, на едно и също място. “При междинна ставка 10 евро на час, това значи, че водач би трябвало да получи от българския си шеф 7200 евро командировъчни. Никой водач - нито във френска, нито в немска компания, взима тези пари. Взимат сред 2000 - 2400 евро, колкото и нашите водачи “, изясни Димитров.

„ Всички сме единомислещи, че това е национална идея и интерес. С общи старания би трябвало да не допуснем тези протекционистки, лобистки текстове да унищожат един от най-работещите бизнеси в страната и ще засегне над 120 000 души у нас”, счита изпълнителният шеф на Съюза на интернационалните превозвачи Йордан Арабаджиев.

“В резултат на тези ограничения ще се подобрят също по този начин изискванията на труд на водачите и ще може да се потърси излаз от казуса, обвързван с дефицита на водачи, който визира цялата европейска промишленост”, разяснява транспортният еврокомисар Виолета Булц след среща с транспортни министри.

Oт своя страна транспортният министър Росен Желязков акцентира, че митингът „ не е форма на напън, а проява на ясно и изрично обръщение срещу разделянето на Европа на централни и периферни страни “. И страната, и превозвачите са уверени, че борбата не е изгубена, защото след гласуването в транспортната комисия на Екологичен потенциал, пакетът ще влезе за гласоподаване и в пленарна зала. Оттам идва ред и на триалога Европейска комисия – още веднъж Европейски парламент - Съвет на Европа, където отново ще се чуе мнението и на Росен Желязков

Желязков, който от през вчерашния ден е в Брюксел и през днешния ден ще взе участие в съвещанието на транспортната комисия, е на мнение, че би могло да отпадне условието за връщането на камионите.

Той обаче предизвести: „ Балансът е нежен, тъй че съвещанието на комисията ще бъде до известна степен индикативно за гласуването в пленарна зала. От друга страна, продължаваме да събираме поддръжката и да лобираме интензивно в наша изгода “.

Евродепутатът Андрей Новаков съобщи в предаването " Преди всички ": " За мен е значимо по време на гласуването да успеем да се преборим най-малко по един от огромните проблеми, които имаме - дали ще е връщането на водача, дали ще е връщането на камиона, дали ще е почивката в кабина, с цел да може на идната стъпка в пленарна зала да имаме по-малко за решение проблеми и да може да се фокусираме на по-малко места, което ще ни увеличи шанса за триумф. Изключително значимо е, че българи, водачи, превозвачи, евродепутати действаме като един. Мисля, че това ще окаже въздействие. По тази тематика този парламент - това е най-големият митинг, който е виждал ".

Българските евродепутати към този момент са внесли различни текстове в транспортната комисия в Екологичен потенциал, сподели Новаков. " Те заличават тези протекциониски ограничения. Всички текстове, които сме внесли, са в прорез с тези проблеми и отразяват позицията на българските превозвачи. Това е единствено първа от поредност крачки, които ще извървим. Следва гласоподаване в пленарна зала, на което още веднъж ще имаме опция да внасяме промени и допълнения и да се борим за решаването на проблемите. За мен към момента стои въпросът дали последната дума ще е на този парламент. Не виждам да остава време до края на мандата, с цел да бъдат довършени триалозите сред Екологичен потенциал, Комисията и Съвета и да гласуваме на второ четене. Струва ми се, че няма време и няма по какъв начин да стане това, а и нямаме право. Мисля, че този парламент два пъти отхвърли този пакет и това е явен сигнал, че той не е добър ", изясни той.

България не е сама в тази борба, безапелационен е Андрей Новаков. Според него борбата е за бъдещето на Европейски Съюз. " Ако това се случи във типа, в който е препоръчано, това за мен е началото на края ", сподели той. Евродепутатът напомни заявеното от страната, че в случай че нездравословни текстове минат през Екологичен потенциал, тя е подготвена да сезира Съда на Европейски Съюз. Новаков е подготвен от своя страна да изпрати тъжба до европейския омбудсман и да сезира за незаслужено законодателство.

В София, пред френското посолство, младежи от Вътрешна македонска революционна организация вършат флашмоб в поддръжка на митинга на превозвачите. Те ще залепят стикери към френското посолство, на които написа " Спрете пакета " Мобилност ", спасете свободния пазар ".

" Ние не сме втора употреба европейци. Подобни пакети, като " Мобилност ", който е извънредно рестриктивен по отношение на българския превозвачески отрасъл, са извънредно неприятен сигнал за фундаментален принцип на Европейски Съюз, какъвто е свободният пазар. По тази тематика в българското общество има единодушие. Подобен двоен стандарт и сходни оферти носят извънредно неприятен нрав. Радвам се, че всички сме в един хор в тази ситуация ", повдчерта пред БНР Любомир Милошев от Вътрешна македонска революционна организация.

Протестът на превозвачите в Брюксел е придружен от висока социална поддръжка у нас, демонстрираха данни от експресно национално изследване на " Екзакта Рисърч Груп ". Над 64% от интервюираните дават своята поддръжка за митинга.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР