Протеолитичните ензими, известни също като протеази, са ензими, присъстващи естествено

...
Протеолитичните ензими, известни също като протеази, са ензими, присъстващи естествено
Коментари Харесай

Протеолитични ензими (протеази) – лечение, ползи и вреди

Протеолитичните ензими, известни също като протеази, са ензими, присъстващи естествено в тялото, растения, гъби и бактерии, които играят роля в разграждането на протеини.

Тези ензими имат разнообразни функционалности в тялото, като подкрепят храносмилането и разграждането на протеини.

Протеолитичните ензимни добавки получиха известност поради многочислените си преимущества за здравето. Някои протеолитични ензими, които нормално се срещат в добавките, включват бромелаин, химотрипсин, фицин, папаин, серапептаза и трипсин.

Протеолитичните ензими имат необятен набор от приложения, като разчистване на рани, подкрепяне на храносмилането, при болежка и отичане на корема и доста други положения.

Тази публикация преглежда евентуалните изгоди за здравето от протеолитичните ензими, техните източници и вярната приложимост.

Какво съставляват протеолитичните ензими?

Протеолитичните ензими играят решаваща роля в разнообразни съществени процеси във вашето тяло и са известни под разнообразни имена като пептидази, протеази или протеинази.

Тези ензими се създават естествено в човешкото тяло от панкреаса и стомаха.

Освен тяхната съществена функционалност да подкрепят храносмилането на диетични протеини, протеолитичните ензими вземат участие в сериозни задания като клетъчно разделяне, съсирване на кръвта, действие на имунната система и преработване на протеини.  ( 1 )

Растенията също по този начин разчитат на протеолитични ензими по време на виталния си цикъл, като способстват за растежа им и работят като предпазен механизъм против вредители като инсекти. ( 2 ) ( 3 )

Интересното е, че хората могат да се възползват от приемането на протеолитични ензими, получени от растения, и в следствие добавките могат да включват както скотски, по този начин и растителни протеолитични ензими.

Източници на протеолитични ензими

Вашата храносмилателна система естествено създава три съществени протеолитични ензима: пепсин, трипсин и химотрипсин.

Тези ензими са от значително значение за разграждането на диетичните протеини от храни като месо, яйца и риба на по-малки съставни елементи, наречени аминокиселини, което разрешава дейно асимилиране и мелене.

Протеолитичните ензими, тип храносмилателни ензими, могат да бъдат открити естествено в характерни храни и също по този начин са налични под формата на хранителни добавки.

Хранителни източници

Папаята и ананасът са измежду най-хубавите източници на протеолитични хранителни ензими.

Папаята съдържа папаин, мощен протеолитичен ензим, открит в листата, корените и плодовете на растението. Традиционно се употребява като средство за омекотяване на месо заради способността си да разгражда протеините. ( 4 )

Ананасите, въпреки това, съдържат бромелаин, различен мощен протеолитичен ензим, открит в плодовете, кожата и сладкия сок. Коренното население на Централна и Южна Америка е употребило бромелаин за разнообразни естествени медикаменти. ( 5 )

Можете да получите папаин, като консумирате сурова папая и бромелаин, като ядете свеж ананас. Като опция можете да намерите съсредоточени форми на тези ензими като добавки.

Други хранителни източници на протеолитични ензими включват киви, джинджифил, аспержи, кисело зеле, кимчи, кисело мляко и кефир. ( 6 ) ( 7 ) ( 8 )

Протеолитични ензимни добавки

Протеолитичните ензимни добавки се оферират в разнообразни форми като капсули, дъвчащи, прахове и таблетки.

Тези добавки могат да съдържат един тип протеолитичен ензим или композиция от разнообразни.

Протеолитичните ензими, които нормално се прибавят към добавките, включват бромелаин, папаин, панкреатин, трипсин и химотрипсин.

Производителите доставят тези ензими от растителен и скотски генезис. Например трипсинът и химотрипсинът постоянно се извличат от свине и крави, до момента в който папаинът и бромелаинът идват от плодове.

Когато купувате добавки с протеолитичен ензим, значимо е да ревизирате за информация по отношение на ефикасността. Някои марки дават единствено тежестта на всеки ензим в мг, което не демонстрира неговата мощ.

Препоръчваните равнища на резултатност варират според от съответния ензим и остават предмет на спор. Надеждните марки обаче ще изброят единици интензивност, което ви разрешава да сравните успеваемостта сред другите марки. ( 9 )

Потенциални изгоди от протеолитичните ензими

Приемането на протеолитични ензими, като добавка или посредством храни, е обвързвано с редица изгоди за здравето.

Може да усъвършенства храносмилането

Протеолитичните ензими нормално се употребяват за възстановяване на смилането и усвояването на хранителния протеин.

Заместителната терапия с панкреатични ензими (PERT) е лекуване, което постоянно се употребява за положения като панкреатична непълнота, кистозна фиброза и някои типове рак (като рак на панкреаса, колоректален рак и рак на стомаха) или след интервенция на стомаха или панкреаса. ( 10 ) ( 11 ) ( 12 ) ( 13 )

Приемането на протеолитични ензимни добавки може да бъде потребно за хора с ензимни дефицити, защото им оказва помощ дейно да разграждат и усвояват хранителния протеин.

Както храни, по този начин и добавки, съдържащи протеолитични ензими, могат да подкрепят храносмилането на протеини.

Изследвания върху животни демонстрират, че екстрактът от киви може да усъвършенства разграждането и храносмилането на протеини, изключително от месо, мляко, сирене, риба и яйца. ( 14 ) ( 15 )

Освен това, хората с неприятно храносмилане са имали доста усъвършенстване на подуването на корема, коремната болежка, оригването, киселините и загубата на вкус, когато са приемали добавка, съдържаща протеолитични ензими. ( 16 )

Може да понижи възпалението

Многобройни изследвания демонстрират, че протеолитичните ензими могат дейно да облекчат възпалението и обвързваните с него признаци, свързани с възпалителни положения.

При опити с плъхове инжектирането на химотрипсин, трипсин и сератиопептидаза показва по-ефективно понижаване на възпалението от аспирин. ( 17 )

Някои типове от тези ензими са посочили, че са безвредни и ефикасни за лекуване на артрит.

Преглед на 10 изследвания разкрива, че протеолитичния ензим бромелаин дейно понижава болката, подуването и сковаността на ставите при хора с остеоартрит. ( 18 )

Освен това, изследване откри, че добавка, съдържаща бромелаин и трипсин, е толкоз ефикасна, колкото обичайните противовъзпалителни медикаменти за понижаване на болката, обвързвана с остеоартрит. ( 19 )

Бромелаинът също е потвърдил своята успеваемост при понижаване на възпалението и облекчение на признаците при хора със синузит, положение, характеризиращо се с инфектиране на носните проходи. ( 20 )

Може да насърчи заздравяването и форсира възобновяване

Включването на протеолитични ензимни добавки може да бъде ефикасен способ за възстановяване на заздравяването на рани.

Например, изследвания върху животни демонстрират, че папаинът и бромелаинът могат да ускорят заздравяването на рани и да насърчат растежа на нова тъкан, когато се ползват непосредствено върху кожата. ( 21 ) ( 22 )

Освен това е открито, че протеолитичните ензими форсират времето за възобновяване след хирургични процедури.

Проучване, включващо 24 индивида, които са претърпели стоматологична интервенция, разкрива, че приемането на добавка, съдържаща 5 mg от протеолитичния ензим serrapeptase, понижава подуването и интензитета на болката. ( 23 )

Освен това, някои изследвания демонстрират, че потреблението на бромелаин като следоперативно лекуване може да помогне за понижаване на отока и синини след козметична хирургия. ( 24 ) ( 25 )

Може да помогне при синдром на раздразнените вътрешности и възпалителни болести на червата

Многобройни изследвания демонстрират, че протеолитичните ензими могат да облекчат постоянно срещаните признаци, свързани със синдрома на раздразнените вътрешности (IBS), в това число отичане на корема, газове, запек и коремна болежка.

Например, в изследване на 126 индивида с IBS, добавка, съдържаща папаин, води до доста усъвършенстване при запек, отичане на корема и мъчителни придвижвания на червата. ( 26 )

Друго изследване, включващо 90 души с синдрома на раздразнените вътрешности, откри, че храносмилателна ензимна добавка, съдържаща протеолитични ензими, усъвършенства признаците като отичане на корема, газове и коремна болежка. ( 27 )

Освен това е потвърдено, че бромелаинът понижава възпалението при хора с възпалителни болести на червата, като улцерозен колит и болест на Crohn. ( 28 )

Може да понижи мускулната болежка

Мускулната тресчица, която може да се появи в границите на три дни след подготовка, може да бъде облекчена от протеолитични ензими, което води до по-бързо възобновяване на мускулите.

В малко изследване, включващо мъже, протеолитична ензимна примес, съдържаща бромелаин и куркумин, доста понижава мускулната сензитивност и болежка след подготовка спрямо плацебо. ( 29 )

Друго изследване демонстрира, че човеци, които са приемали добавка, съдържаща трипсин, бромелаин, папаин и химотрипсин преди и след тичане надолу, са имали понижена мускулна мъка и по-бързо възобновяване на мускулите спрямо тези, които са приемали плацебо. ( 30 )

Някои протеолитични ензими могат да имат противоракови свойства

Проучвания, извършени върху епруветки и животни, демонстрират, че някои протеолитични ензими могат да имат капацитет в битката с раковите кафези.

Например, съгласно едно изследване в епруветка е открито, че бромелаинът инхибира растежа и провокира клетъчна гибел при човешки рак на стомаха и рак на дебелото черво. ( 31 )

По същия метод, бромелаинът, извлечен от стъблата на ананаса, демонстрира противоракови резултати върху раковите кафези на дебелото черво, което допуска, че както бромелаинът, по този начин и храните, съдържащи бромелаин като ананаса, могат евентуално да оказват помощ за попречване на рак на дебелото черво. ( 32 )

Освен това, скорошни изследвания в епруветка демонстрират, че както бромелаинът, по този начин и папаинът стопират растежа и предизвикват клетъчна гибел в раковите кафези на човешкия злобен канал. ( 33 )

Въпреки че тези открития са обещаващи, нужни са спомагателни проучвания, включващи проучвания върху хора, с цел да се дефинира успеваемостта и сигурността на протеолитичните ензими при лекуването на характерни типове рак.

Как да употребявате протеолитични ензими

Протеолитичните ензими могат да се употребяват по разнообразни способи според от вашите цели.

За да увеличите естествено приема си на тези потребни ензими, обмислете включването на повече храни, богати на хранителни ензими протеаза в диетата си, като папая, ананас, киви и ферментирали храни.

Ако изберете добавка с протеолитичен ензим, уверете се, че сте избрали реномирана марка, която непринудено тества своите артикули за успеваемост и качество.

Потърсете ясна информация на етикета по отношение на единиците интензивност, а освен тежестта, на всеки ензим.

Имайте поради, че има необятна гама от протеолитични ензимни добавки, всяка с друга композиция от ензими. За дози и безвредна приложимост вижте инструкциите.

Винаги се консултирайте с вашия доктор, преди да започнете какъвто и да е режим на добавка, с цел да сте сигурни, че е безвреден и подобаващ за вашите самостоятелни потребности.

Вреди и евентуални странични резултати

Протеолитичните ензими нормално се смятат за безвредни, само че някои хора могат да получат странични резултати.

Могат да зародят храносмилателни проблеми като диария, гадене и повръщане, изключително при високи дози добавки. ( 34 )

Консумирането на огромни количества плодове, богати на протеолитични ензими, също може да докара до храносмилателни разстройства.

Възможни са алергични реакции и хората, алергични към ананас, също могат да реагират на бромелаин със признаци като кожен обрив. ( 35 )

Някои протеолитични ензими, като бромелаин и папаин, могат да взаимодействат с медикаменти за разреждане на кръвта и антибиотици, тъй че е значимо да се консултирате с вашия доктор, преди да ги употребявате. ( 36 )

Заключение

Протеолитичните ензими играят жизненоважна роля в тялото, подпомагайки смилането на храната за сила и участват в характерни храни и добавки.

Изследванията демонстрират, че те могат да подобрят храносмилането, да понижат възпалението, да облекчат болката при артрит и евентуално да облекчат признаците на синдром на раздразнените вътрешности.

Предварителните изследвания допускат, че те даже могат да имат свойства за битка с рака, макар че са нужни спомагателни проучвания.

Включването на протеолитични ензими във вашата диета посредством цели храни или добавки може да предложи разнообразни изгоди за здравето.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР