Простихме се с голямата българска художничка Калина Тасева, която ни

...
Простихме се с голямата българска художничка Калина Тасева, която ни
Коментари Харесай

Простихме се с голямата българска художничка Калина Тасева

Простихме се с огромната българска художничка Калина Тасева, която ни напусна на 94-годишна възраст.

Близки, другари и сътрудници изпратиха в църквата " Света София " авторката на картината " Левски пред съда ".

В памет на Калина Тасева Българска национална телевизия ще излъчи документалния филм " Калина и комитите " на 28 април от 15.00 часа по БНТ2 и на 29-и от 22.00 часа по БНТ4.

В борбата с времето, безпощадно към спомените и паметта, Калина Тасева основава облици, които са в съзнанието на всеки един от нас. От Яне Сандански до " Левски пред съда ".

" Сега сякаш е ориентирано съзнанието на хората към оцеляване. Към материалното. Затова и като рисувам тези картини, рисувам освен с доста огромно почитание, само че и учудване от това, което вършат ", споделя Калина Тасева, предава Българска национална телевизия.

Завършва живота си с палитра в ръка.

" Пример за почтено държание, мощен темперамент ", добави художникът проф. Станислав Памукчиев.

" Променя качеството на живописта, увлича идващите генерации ", разяснява Аделина Филева, шеф на Софийската градска художествена изложба.

" Освен като пациент, аз я усещах като закрилница на изкуството ", сподели още Анатолий Кънев, стоматолог и колекционер.

Ще откриваме парченце от силата на Калина Тасева в забележителните ѝ творби. Нарисувани в търсене на блян и с вярата, че някой ден хората ще бъдат по-добри.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР