Пропуските на новото правителство и атаката срещу него от ГЕРБ,

...
Пропуските на новото правителство и атаката срещу него от ГЕРБ,
Коментари Харесай

Промяна или Второ пришествие на Борисов

Пропуските на новото държавно управление и офанзивата против него от ГЕРБ, Движение за права и свободи и “Възраждане”

Първото българско държавно управление след десетилетието на Бойко Борисов сигурно ще запомни първите си 100 дни. Не единствено поради протуберанса от рецесии, само че и тъй като ГЕРБ се пробва да приготви Второто си пришествие. Възможно ли е?

Коментар на Емилия Милчева за

Годините след 10 ноември 1989 година демонстрират, че нормално в България на власт се идва след митинги, след брандирано с корупция ръководство, или след двете. Окопитили се бързо след загубата си на президентските и парламентарните избори – ненапълно предизвестена поради двата служебни кабинета, ГЕРБ ще пробват и двете. Правителството също им “помага” – новаците вършат неточности заради неведение и липса на административен опит, администрацията ги саботира, а сътрудниците в обединението мъчно си нацелват валентността. “Позитано” 20 се нанася в Министерството на стопанската система и промишлеността и сдруженията, на които е принципал с помощта на усърдието на водача на Българска социалистическа партия, вицепремиер и министър Корнелия Нинова.

Лидерът в ръководещата коалиция “Продължаваме промяната” продължава да съществува като план, само че не и като партия, и провокира залпови нападки поради назначения в изпълнителната власт на хора от приятелския кръг на тандема Кирил Петков-Асен Василев. Подобни дейности не са казус, само че при систематичните партии бяха заверявани с гумения щемпел на партийното вишегласие. Въпреки клюки, че партията на „ Промяната “ ще се учреди през февруари, към този момент такива признаци няма.

Тактиките за неуспех на „ Промяната “

През това време ГЕРБ, Движение за права и свободи и “Възраждане” систематично се пробват да провалят ръководството. Ролите са разпределени. Партията на Борисов показва грешките на властта – строго, само че кахърно като бащица, представяйки се за жертва на компроматни войни и наранени от ръководството ѝ стопански ползи.

Партията на Доган имитира „ Промяната “, бранейки Делян Пеевски, основния прокурор и всичките си кукли на конци, както и мита, че без Движение за права и свободи ръководство не е допустимо. Партията на Костадин Костадинов сее песимизъм в зеления документ, имунизациите против COVID-19 и участието в НАТО с познатата от години теза, че България е колония, а ръководещите – подвластни от непознати сили марионетки.

Лидерът на “Възраждане” беше планувал предварителни парламентарни избори през 2022 година, не криейки упоритостите си вълна на национално неодобрение да издигне партията на по-горно място по отношение на пробива на изборите през ноември 2021 година Социологическо изследване на “Тренд” от края на януари свидетелства, че усилват резултата си.

Но и ГЕРБ желае да хване тази вълна. Пропусне ли я, изпуска локалните избори следващата година, затова – и кметовете в огромните общини, в това число София. ГЕРБ е водач в локалната власт след вота през 2019 година – завоюва изборите за общински съветници в 163 от 265 общини, има кметове в 60% от регионалните градове и още десетки общини.

Вероятно по тази причина първата реакция на премиера Кирил Петков към настояванията за обезщетения на общините поради високите цени на тока, беше отрицателна. Посъветва ги, вместо за “грешни публични поръчки, да си заплащат тока”. Два дни по-късно обаче поправя непремерения си звук и държавнически съобщи, че държавното управление разисква по какъв начин да помогне на локалната власт поради скъпия ток. Но обещаните инспекции от Агенция Държавен финансов надзор остават.

Общините, в това число учебни заведения, детски градини, лечебни заведения и други заплащат ток и газ на цени като за бизнеса, тук-там вкараха режим на тока, редуцираха публичен превоз и закриха групи в детски градини, тъй че по никакъв начин не е мъчно да се разпалят огнища на обществено напрежение. Среща на Националното съдружие на общините в България (НСОБ) с вицепремиера и министър на финансите Асен Василев сподели, че някакъв модус операнди е открит – за обезщетения на сметките от предходната есен до февруари, само че надали ще е задоволителен.

Цените

Първо, стоте дни на държавното управление съответстват с края на мораториума върху цените на тока, парното и ВиК-услугите за битовите клиенти. Половината от този период към този момент е изминал, само че няма особени очаквания, че ръководещите ще предложат някакви смислени ограничения, в това число и за цените на газа, с изключение на известните досега обезщетения, които, както към този момент е добре известно, се получават с огромно забавяне. Няма по какъв начин електрическата енергия да поевтинее поради обстоятелството, че цените на излъчванията гонят 100 евро/тон.

Правителството пропусна опцията да употребява данъчни тласъци, както направиха някои други европейски страни. Новият началник на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Станислав Тодоров съобщи, че би било рисково да прави прогноза дали ще има повишаване на тока за бита, без да е осведомен с данните. “Това, което мога да кажа – мотор на настояването за увеличение на цените, а точно нарасналите разноски за високи софтуерни загуби на енергоразпределителните сдружения, това към този момент е обезвредено. В този смисъл моето очакване е да няма трагични промени в част “Повишаване на електрическа енергия за битовия консуматор. Решението дали и по кое време ще отпадне мораториума върху цените на тока, парното и водата ще вземе парламентът”.

В същото време стоят замразени цените на ВиК-услугите, въпреки че ВиК-дружествата от ден на ден задлъжняват поради големите сметки за ток, които заплащат, а тук-там е застрашено даже снабдяването с вода. Те ще бъдат подкрепени с 61 милиона лв. средства от бюджета, само че това също не взема решение казуса какво ще се прави след това. Мораториумът не може да продължава безпределно, а удължаването му ще е самопризнание за изтощение и липса на управнически потенциал.

Второ, обвиняванията в корупция и зависимости. Те надали ще смъкват държавното управление, не и след това, което видяхме при Борисов. Но укрепват внушенията, че дълго чаканата смяна не се случва. Пример за това стана акцията против новия ръб на “Булгаргаз”, за която ГЕРБ сплоти сили с двама някогашни министри на Българска социалистическа партия, единият от които участваше и в договарянията за съдружно съглашение в енергетиката – Румен Овчаров. Несъмнено ударът бе изпреварващ и свари ръководещите неподготвени, в това число и медийно. Мнозинството българи мъчно се ориентират в спецификата на газовите игри и борсови покупко-продажби, тъй че който превари, той и печели публичното мнение – изключително на фона на семпли пояснения от енергийния министър Александър Николов и прессъобщения на новата администрация на “Булгаргаз”.

Тепърва се чакат кавги по енергийните планове, заложени от новата власт в Плана за възобновяване и резистентност. Общественото им разискване следва. Дали те ще са за плануваните фотоволтаици, съхранението на ток в акумулаторни акумулатори с обща мощ до 12 000 мегаватчаса, нови ВЕИ-мощности и дребните геотермални планове, ще се разбере занапред. Но държавното управление може да стартира някои от тях и без да чака приемането на Плана от Европейската комисия и Европейския съвет, единствено със глобата на министъра на финансите Асен Василев. Именно Министерството на финансите е основният “надзорник” и може да отпусне средства за реализацията им, до момента в който България получи дълго чаканите предплатени пари 13% по Плана.

Подкрепата на ЕНП

Впрочем, в Брюксел, където би трябвало да бъде утвърден Планът за възобновяване и резистентност, Борисов към момента може да разчита на поддръжка в средите на Европейската национална партия (ЕНП), на чието политическо семейство принадлежи ГЕРБ. Защото след локалните избори, напролет на 2024 година следва вотът за Европейски парламент (ЕП) – и в случай че ГЕРБ продължи да губи, губи и ЕНП, която в този момент има най-голямата група болшинство в Екологичен потенциал.

Преди близо 16 години баварските християндемократи акушираха за появяването на партия ГЕРБ. Политическите другари на Борисов няма да го оставят и в този момент, въпреки да са наясно, че той е прислужник на доста господари. Но това надали ще е задоволително за Второто му пришествие.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР