Промяната в Конституцията отвори шанс служебният кабинет да се отдалечи

...
Промяната в Конституцията отвори шанс служебният кабинет да се отдалечи
Коментари Харесай

Цъкаща бомба пред кабинета „Главчев“. Проф. Галунов: Направен е лош експеримент, който…

Промяната в Конституцията отвори късмет служебният кабинет да се отдалечи доста от първичната концепция в Основния закон за такова държавно управление и да вкара вътре повече политически лица.
Това сподели пред БНР политологът и академични учител проф. Тодор Галунов и добави, че какъвто и състав на кабинет да бъде препоръчан – ще бъде подложен на критика и от левите, и от десните, и от досегашните сътрудници:
Цялата тази конституционна смяна е доста неприятен опит. … Направена е много небрежно, много непремислено и ще има по-скоро неприятен резултат. … Отиваме в скица да има длъжностен кабинет, който да работи по едно и също време с Народното събрание, отговорностите не са доста ясни. Президентът като че ли е единствено церемониалмайстор на цялата процедура и нищо повече.
Според политолога номинираният за длъжностен министър-председател Димитър Главчев мъчно ще откри за служебни министри специалисти , които да не бъдат припознавани политически:
„ Ако се търсят министри, те ще бъдат от втория или третия ред на политическите партии, а не от първата линия. Това ненапълно ще размие визията за специалиста – политик и за политика единствено като подобен. Това някой път доста мъчно се разграничава “.
Да не се плашим от изборите, прикани проф. Галунов и посочи, че изборите са най-хубавото нещо от демокрацията, само че те би трябвало да се проведат по транспарантен и почтен метод.
„ Бихме имали конституционна рецесия, в случай че всички от листата за вероятни служебни министър председатели бяха отказали. … Предишният вид за служебно държавно управление беше по-добър “, разяснява още той.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР