Промяната не е само да сменим едно правителство с друго.

...
Промяната не е само да сменим едно правителство с друго.
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Йотова: Смяна на политики, не само на властта – това е промяната

" Промяната не е единствено да сменим едно държавно управление с друго. Промяната е в промяната на политиките, които прави страната, на построяването на нов вид публични връзки. Тази смяна стартира президентът Румен Радев. "

Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова на полемика „ Власт и водачество 25 години по-късно “, проведена от Институт „ Николай Добрев “. „ Промяната е допустима – това е първият огромен триумф. Следващият ще бъде, когато болшинството български жители повярват, че дружно можем да градим с достолепие бъдещето си “, уточни Йотова и посочи, че силата на президентската институция е точно в построяването на общественост с общи цели, а не в изразяването на единодушие с всички и непременно.

В изявлението си Йотова показа своя прочит на събитията от 4 февруари 1997 година през призмата на тематиката за властимащите и същинските водачи, за силата да взимаш тежки решения, за ролята на президентската институция във време на рецесии, за националния интерес.

Вицепрезидентът е уверена, че силата на политиците водачи е в това да усещат и живеят с упованията на хората, тъй като те са и техни упования, одобряват и за своя битката за тях.

„ Това е държанието, това са дейностите на президента Радев “, акцентира Йотова. Тя напомни, че от първия ден на първия им мандат с Румен Радев имат поредно държание – приказват намерено и почтено за неверните управнически решения, за беззаконието, авторитаризма, некомпетентността. „ Нашата цел не е и не може да бъде „ изчегъртване “. Ние работим за идея – връщането на държавността “, уточни вицепрезидентът. Според нея водачът чертае със смели дейности, знание и воля картината на бъдещето, на предстоящ оптимизъм, който притегля. „ Този оптимизъм се гради върху пресечните равнини на народен консенсус за демография, обучение, здраве, стопанска система, правда и правдивост – всичко това, пречупено през битието на всеки един български жител. Такава е визията ни с президента Радев “, съобщи Йотова.

Илияна Йотова дефинира президентската институция като поръчител за стабилността на страната във време на рецесии. „ Днес се чуват гласове, оспорващи текстове от Конституцията за нуждата от служебни кабинети и ролята на президентството в спешни интервали. Нали тъкмо в президентската институция беше разплетен възелът на рецесията преди 25 години на 4 февруари “, запита риторично вицепрезидентът.

„ На 4 февруари 1997 година там, където свърши властта, стартира водачеството – политическо и държавническо. Мисията на 4 февруари беше избавителна. Колкото и парадоксално да звучи, точно тези решаващи дни върнаха доверието на хората в политиците – в безнадеждната обстановка излизат хора, както от спечелилите, по този начин и от победените, които с дейностите си подсигуряват утешение. За първи път изрично се потвърди, че не постът те прави водач. “ Такъв е прочитът на Илияна Йотова на събитията преди 25 години. Тя посочи огромната политическа цена, с която е натоварена тази дата – за политическата система и за одобряване на институционалността в България, за публичните процеси и правила. Според вицепрезидента един от главните заключения от събитията преди 25 години е, че национално единство може да има единствено към правила и цели, а не към персони или партия. Йотова е уверена, че властническото водачество е път заникъде, а демократичното водачество значи да се ръководи в разговор, в търсене на единодушие. Според вицепрезидента силата не е власт непременно, а стъпка обратно, когато ползите на страната са по-важни от партийния нарцисизъм и персоналното благоденствие. „ През 2020 година, когато българите си желаеха страната, когато на площадите се роди силата за нова България, властта не прояви нито разсъдък, нито единодушие и изгуби ужасно доста време на нас, българските жители “, посочи Йотова.

Като демонстрация на геройство дефинира вицепрезидентът решението за отвод от властта, макар многочислените упреци от свои и от непознати. „ Николай Добрев и Георги Първанов демонстрираха силата да прозреш в бъдещето и да си дадеш сметка, че единствено с едно деяние може да хвърлиш страната в революция, да си наясно, че ще поемеш кръста самичък, без да се криеш зад групови решения и паравана на общата отговорност “, съобщи Илияна Йотова. Тя напомни сложните години, които последваха за Българска социалистическа партия, и процеса на консолидиране, в който екипната работа и вярата в личните качества не разрешиха „ партията да се носи по инерцията и да се трансформира в джобен формат “.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР