Промяната, която тръгна в държавата, ще застигне и . Това

...
Промяната, която тръгна в държавата, ще застигне и . Това
Коментари Харесай

Радостин Василев: Промяната, която тръгна в държавата, ще застигне и БФС

Промяната, която потегли в страната, ще застигне и . Това съобщи спортният министър в предаването по Нова " На Фокус " с водеща Лора Крумова. Спортният министър разяснява и престоя си в Китай, където изгледа някои от спортистите ни на Зимните олимпийски игри в Пекин.
„ Три дни в Пекин и два дни във въздуха. Самото разкриване беше доста впечатляващо. Организацията беше цялостна изолираност на формалните лица и три дни в един хотел. Много е мъчно да направиш параленост с толкоз напреднали софтуерни народи като китайците. И на самата Олимпиада споделих, че нямам искания към представянето на нашите олимпийци, изключително в зимните спортове, един сполучлив състезател. Не сме очаквали нещо извънредно, само че и това е приемливо. Не можем да упрекваме спортистите, по-скоро дълготрайна политика в бранша ще помогне за по-добро показване. Впечатли ме изключителният опит на уредниците да изолират всички външни лица. Аз пътувах от Истанбул до Пекин с 3-4 индивида. 24 часа би трябвало да си с маска на всички места. Контролът е доста по-различен от България. Да, те разчитат извънредно доста на дисциплината и военнизацията “, стартира той.
Василев добави, че се надява до края на другата седмица да има развиване по назначението на ново управление на Българския състезателен тотализатор. „ Не продължава толкоз дълго, към три седмици. Моето решение ще бъде въведено в действие, няма мощ, която да го спре. Необяснимо беше държанието на някои от остарялото управление, само че мисля, че до края на другата седмица ще има развиване по тематиката. Два пъти подадохме в Търговския указател заявление за смяна, те два пъти ни стопираха с едно общоприетоо несъгласие. Не съм се вкарал в капан, това е естествена процедура. Законът за обществените предприятия дава такава опция на Съвета на шефовете. Аз мисля, че това не е борба, това е една административна процедура. Когато не желаят да подадат оставка, става една игра на „ котка и мишка “. Тотото финансира три министерства, спортното министерство съвсем напълно. Когато създадем инспекция, ще разберем какви са цифрите. Не мога да имам подозрения по отношение на формалните данни. Аз ще направя публична инспекция, когато новият изпълнителен шеф встъпи в служба “.
„ Имам подозрения за злоупотреби във всички структури в ММС, с изключение, може би, на Сердика спортни парцели. Аз не съм доста по чувствата, това е по отношение на към този момент открити обстоятелства. Не използваме безредни похвати. Мога да ви дам няколко образеца – в Министерството на спорта липсва документи на една от федерациите – Български футболен съюз. През 2015 те са получили едни средства, липсва истинският план. За мен това е корист, граничеща с закононарушение. Аз съм сигурен, че има значима информация в този план. Бяхме сезирани да го проверим. Една медия го сподели обществено метода за разходване на средствата – има си органи. Мога да Ви кажа и за едно от сдруженията на Академика 2011 – за сцена „ Бургас “, сега се спори дали е подготвена или не, за мен това е престъпен случай. Ще се наложи евентуално сезиране на способени органи. По една социална поръчка са изразходени едни средства, които надвишават 20 пъти повече от първичната сума “.
„ Отговорността е на всички тези, които са свързани с построяването на залата. Това са изпълнителите, в другите интервали са били разнообразни. 65 млн. лева, искания от Академика към изпълнителя, искания от изпълнителя към Академика, нормално ги основават за съответни планове. Не знам, аз не съм обвинител, само че ще сезирам органите. Мисля, че има съображение. Това е първоначално, след това минава всичко през Академика, тези две публични поръчки са доста странни. Истината е, че това е една голяма дупка, в която са наливани средства без цел. Обществена поръчка за създаване на футболен терен. На 29 декември е подписана договорка, преди приключване на периода, се е сключил договорът и е преведена на 100% сумата по договорката. Не са възобновени парите, занапред ще се схваща дали има построено игрище. Сумата е огромна, към половин млн. лева За това, което споделям, аз доста детайлно ще приготвя всичко и ще го изпратя на органите, на които вярвам “, продължи той по повод злоупотреби в структурите на спортното министерство.
„ Прокуратурата е пленник на основния прокурор, който не желае да напусне този пост. За този бойкот страда изпълнителната власт. Истински резултати в битката с престъпността ще има, когато прокуратурата се освободи от основния прокурор. На 45-ият бях, по-предишен, аз присъствах на всички чувания на господин Гешев – когато Народното събрание желае съответни въпроси, същинска работа от такива диалози с него не реализира. Г-н Гешев се смята за недостижим и не желае да дава отговор на въпроси. Той е със сериозна поддръжка в този орган, очевидно е за цялото общество “, сподели още спортният министър по отношение на основния прокурор Иван Гешев.
Василев желае почтен и обективен конгрес, като загатна, че ММС е сезирано за десетина клубове-фантоми, които са взели участие на предходния конгрес. „ Доколкото съм осведомен, конгрес ще има през март. Ситуацията там интересува обществото. Последните няколко дни сме сезирани с редица сигнали за клубове, които нямат действителна активност – клубове-фантоми, взели участие на предходния конгрес. Аз съм задължен да направя инспекция – десетина клуба-фантоми в разнообразни области. Моето обвързване е за осъществяване на един почтен и обективен конгрес. Аз нямам претендент, не ми е разрешено да поддържа претендент. Каква смяна да има? Смятам, че смяната, която потегли в страната, неминуено ще стигне и до Българския футболен съюз. Никой не е правил опит да ме подкупва. Казусът с Татяна Дончева е честен, не сме се чували, познавам я около работата ми като юрист. Аз съм съдействал на ЦСКА и на Литекс през годините, имал съм усещания за нея, които се потвърдиха, българската политика печели от нейното неявяване “, приключи спортният министър.
Източник: sportlive.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР