Промяна настъпва с рецептите за лекарства от 1 април. След

...
Внимание!: Промяна настъпва с рецептите за лекарства от 1 април

снимка: SafeNews

Коментари Харесай

Внимание!: Промяна настъпва с рецептите за лекарства от 1 април

Промяна настава с рецептите за медикаменти от 1 април. След по-малко от месец – хартиените предписания за антибиотиците остават в историята. Електронните им аналози влизат в действие от 1 април. Дигиталните предписания бяха въведени още през октомври предходната година в опит да бъде комплициран завършек на самолечението. Това обаче затрудни работата на пациенти, лекари и фармацевти.

Затова здравните управляващи направиха крачка обратно и дадоха гратисен интервал до края на март, в който персоналните лекари могат да избират по какъв начин да предписват лекуването на пациентите си.

Според доктор Константин Качулев няма проблем с електронните предписания.

„ Убеден съм, че и проблемите с антибиотичните предписания ще бъдат изчистени. Така ще се наруши паралелният реекспорт и ще има достъп до антибиотици. Генеричната подмяна зависи от волята на предписващия доктор. Повечето западни страни са въвели строги правила. Електронните предписания са верния път, който да накара НЗОК да възнамерява бюджета си ”, съобщи той пред NOVA NEWS.

Промяна настава с рецептите за медикаменти от 1 април

От своя страна фармацевтът Евгени Антонов сподели, че главните терзания към този момент са лимитирани. „ В България режимът на определяне на медикаментите е по комерсиално название. Този вид, в интервал на пандемия, води до привършване на наличностите. Много постоянно антибиотици може да липсват и със седмици.

 

Източник – NOVA

Още вести четете в категория България
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР