Променят проекта за газопровода „Балкански поток“, след като заради строителните

...
Променят проекта за газопровода „Балкански поток“, след като заради строителните
Коментари Харесай

Променят проекта на „Балкански поток“

Променят плана за газопровода „ Балкански поток “, откакто поради строителните работи част от водата за Плевен стана мътна, заяви бТВ.

Един от комплицираните стадии в плана е прекосяването на газопровода под река Вит край Плевен. Под реката строителите стигат до голяма празнина, споделя пред екипа ни един от италианските инженери на обекта.

„ Когато установихме, че има проблем, ние спряхме работа незабавно. Проблемът е, че под земната повърхнина има огромна празнина. Когато установихме това, ние спряхме работа незабавно – няма безусловно никакво замърсяване “, добави той.

Оказва се, че в кухината минава в подзема река, която цялостни един от източниците на питейна вода за Плевен.

„ Един от водоизточниците, който подава вода за град Плевен, при осъществяване на строителни работи, подземно сондиране, са засегнали водоносния небосвод и се получава замътване на водата. Тази вода не е постъпвала в мрежата. Взети са проби, прекъсната е тази активност на обекта и се чака техническо решение друго “, посочи шефът на локалното ВиК сдружение инж. Митко Спасов.

Пробите потвърждават, че рисково замърсяване на водата няма. Но продължаването на строителството на газопровода по проект е невероятно, тъй като при пробиването се употребява бентонит. Кметът на близкото село Крушовица ни споделя, че водата в обитаемото място също е станала мътна.

За да бъде изпълнен планът, се постанова краткотрайно да бъде преместено коритото на реката. Газопроводът идва от изток. В момента се прави строителство, с цел да може тръбата да премине под реката и да продължи на запад.

В село Крушовица се оплакват от пресъхване на кладенците през последния месец и вършат възка със строителството на тръбата, само че всички експерти са безапелационни, че това няма нищо общо с газопровода. Причината е сушата, която мъчи повече от половин България.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР