Променят плана за управление на парк Витоша“, за да се

...
Променят плана за управление на парк Витоша“, за да се
Коментари Харесай

Сериозни промени в плана за управление на парк „Витоша“

Променят проекта за ръководство на парк „ Витоша “, с цел да се разреши строителство. Решението е дефинитивно, заявиха през днешния ден екоминистърът Нено Димов, вицепремиерът Валери Симеонов и ръководителят на столичния общински съвет Елен Герджиков. Според тях задачата е с смяната да се направи допустимо подменянето на старите ски уреди на Витоша, които от години са съвсем неизползваеми.
 Витоша ревизия БГНЕС
Над 10 годишна е сагата с проекта за ръководство на Витоша, съгласно който сега е неразрешено строителството на територията на естествения парк. Именно това е повода от „ Витоша ски “ години наред да не подменят изпочупените уреди в планината, настояват от сдружението.
 
Плановете след смяната посочи Радослав Пеев от „ Витоша ски “:
 
 „ За поголовно изсичане и съсипване на планината тук не може да се приказва. Освен това знаете, че една огромна част от ски оборудванията са в безлесни територии, тъй че още веднъж не приказваме за обезлесяване и съсипване на планината. Броят на оборудванията се резервира, като това, което желаем и считаме, че е редно в 21 век да се случи, е влековете да се заменят с лифтови уреди. Ако страната в действителност има воля, за една година бихме могли да минем всички процедури и след 2 години действително да стартираме градежа “.
 
За да стартира тази процедура, обаче, първо Министерският съвет би трябвало да излезе с решение за смяна на проекта за ръководство на парк „ Витоша “.-->
 Витоша ревизия БГНЕС
„ Първата стъпка е да бъде инициирано към Министерството на околната среда и водите предпочитание от Столична община или Министерство на спорта за смяна на проекта на парк „ Витоша “. Тази смяна би трябвало да мине през съответната процедура, специалисти би трябвало да се произнесат, само че тя би трябвало да позволи, тъй като сега това не е позволено и не може да бъде направена каквато и да е стъпка “, сподели екоминистърът Нено Димов.
 Витоша ревизия БГНЕС
От Столичната община и Министерството на спорта обявиха, че незабавно ще започват процедурата. Промяната за проекта за ръководство на Витоша не предстои на екооценка, стана ясно от думите на Нено Димов. Тук казусът е подобен с смяната на проекта за ръководство на Пирин. Дали тя предстои на екооценка, следва да се произнесе на последна инстанция Върховния административен съд.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР