Променливото време и предстоящото захлаждане са най-добрите предпоставки за настинки.

...
Променливото време и предстоящото захлаждане са най-добрите предпоставки за настинки.
Коментари Харесай

Настинката, първите симптоми и как да им противодействаме

Променливото време и идното захлаждане са най-хубавите предпоставки за настинки. В един миг се усещаме добре, а в идващия сме отпаднали, стартира да ни боли главата или да ни тече носът.

Настинките несъмнено са неприятни, само че не какъв брой гриповете. А по-добрата им страна е, че можем по-лесно да се преборим с тях и без посещаване при доктор. Решението: верните ограничения в точния момент - до 24 часа откакто сме усетили, че се разболяваме.

Хигиена

Вирусите на на всички места към нас и е прекомерно елементарно да попаднат в организма. Дали ще съумеят да ни разболеят, зависи от защитните ни сили. Но най-хубавото, което можем да създадем, в случай че сме били (или непрекъснато сме) измежду доста хора, е да мием ръцете си постоянно и да не допираме с тях лицето си. По този метод възпрепятстваме разпространяването на вирусите.

Първото хапче

Ако усетим, че се разболяваме, по-добре да не отлагаме използването на медикаменти за по-късно. Най-често всичко стартира със сухота и раздразнение на гърлото. Вирусите на настинката създават химикали, които разграждат епителния пласт в гърлото и по този метод проникват по-дълбоко в дихателните пътища.

Някои вирусни избират да се развиват единствено в носа и гърлото, а други се настаняват в белите дробове. И с двата типа можем да се борим с най-обикновени хапчета или прахчета с парацетамол и ибупрофен, каквито към този момент има десетки. Те понижават шанса от следващо развиване на настинката на половина, както и моментните признаци.

Почивка

От два до девет часа след появяването на първите признаци е много деен интервал за вирусите, които са съумели да преборят защитните сили на организма. Те проникват в епителните кафези и стартират да се развъждат. За да се пребори тялото ни с тази инвазия, е добре да се отдадем на дейна отмора, която да ни разреши всички сили да са ориентиран в тази посока.

Компрес

Колкото повече вирусът се популяризира в тялото ни, толкоз по-зле се усещаме и повече признаци се демонстрират. Една от защитните реакции на организма, с която се пробва да изхвърли болестта, е кихането.

Белите кръвни кафези, които са част от естествената отбрана, се популяризират в цялото тяло. Заради по-голямото им произвеждане се получава отичане на лимфните възли на врата и подмишниците. Те стават и мъчителни на досег, а неприятното чувство можем да редуцираме с парещ компрес и ибупрофен.

Духане на носа

11-12 часа откакто е влезнал в тялото ни, вирусът стартира да се движи и по кръвта, като провокира и мускулни болки. Освен това, вирусите въздействат на гените, които управляват клетките в носа и дихателните пътища и отключват производството на секрет.

Ако носът ни е почнал да тече, значимо е да не се духаме прекомерно мощно, тъй като това може да провокира зараза в канала, който свързва гърлото, носа и ушите, а това единствено усложнява ситуацията, написа Daily Mail.

Топли питиета

Много скоро след хремата се появява и кашлицата. Прекалено многото създаден секрет провокира свръхчувствителност на клетките на лигавицата на дихателните пътища и това ни кара да кашляме.

Кашлицата също има своята доста значима задача - да предотврати навлизането на вирусните кафези по-надълбоко в белите дробове. Ако е мощна обаче, тя поврежда епителната тъкан и предизвиква зачервяване и болки в гърлото.

А това състояние на помощ ни идват топлите питиета, както и гаргарата със солена вода, която понижава възпалението на гърлото и дихателните пътища.

Хидратация

Увеличеното произвеждане на слуз в дихателните пътища води до дехидратация. Затова е от значително значение за здравословното ни положение да одобряваме задоволително течности, с цел да възстановим електролитния баланс.

Химикалите, които се създават от тялото ни по време на битката с инфекцията, са изцяло способни да провокират характерното главоболие, което свързваме с настинките. С него също може да се борим с доста вода, фрешове и наложителната пилешка чорба, която е потвърдено, че има противовъзпалително деяние.

В множеството случай, в случай че сме взели верните ограничения, настинката изчезва за 24 часа. Един от необикновените признаци за това развиване е по-гъстият и зеленикав на цвят секрет от носа. Той е симптом, че доста бели кръвни телца са паднали в багра с вируса, само че въпреки всичко са съумели да го надвият. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР