Промените в Застрахователния кодекс бяха обнародвани днес в Държавен вестник

...
Промените в Застрахователния кодекс бяха обнародвани днес в Държавен вестник
Коментари Харесай

Влезе в сила таванът на обезщетенията за далечни роднини при смърт на пътя

Промените в Застрахователния кодекс бяха обнародвани през днешния ден в Държавен вестник

От през днешния ден влязоха в действие измененията в Застрахователния кодекс, които се отнасят до компенсациите за далечни родственици и близки при гибел в резултат на ПТП. Член 493А от Кодекса вкарва обезщетение за имуществени и неимуществени вреди в резултат на телесно увреждане или гибел. Според параграф 3 на този член, при положение на гибел на потърпевшото лице компенсацията на повредените лица все още на гибелта – брачен партньор или лице, с което умрялото лице е било в общуване на брачен начала, дете, в това число осиновено или отглеждано дете, родител, в това число осиновител или отглеждащ, се дефинира еднократно в размер според призната методика. Според параграф 4, когато по изключение друго лице, отвън лицата по алинея 3, претърпи неимуществени вреди в резултат на гибелта на потърпевшото лице, защото е основало трайна и дълбока прочувствена връзка с умрелия, причиняваща му продължителни болки и премеждия, които е заслужено да бъдат обезщетени, размерът на компенсацията се дефинира според методика, одобрена с разпоредба. До влизането в действие на наредбата за одобряване на методиката по член 493а, алинея 2, компенсацията за претърпените неимуществени вреди на лицата по член 493а, алинея 4 се дефинира в размер до 5000 лева.

Размерът на компенсацията за претърпените неимуществени вреди от лицата по член 493а, алинея 4 за предявените от тях правосъдни искания в интервала от 21 юни 2018 година до влизането в действие на този закон се дефинира по алинея 1, като тези лица могат да отдръпват своите искове без единодушието на ответника и не носят отговорност за разходи за прекратената част от желае.

В период до 6 месеца от влизането в действие на измененията в Кодекса Гаранционният фонд приготвя план на методиката по член 493а, алинея 2 и я дава на комисията, министъра на опазването на здравето и министъра на труда и обществената политика. Наредбата по член 493а, алинея 2 се приема в период до една година от влизането в действие на измененията в Застрахователния кодекс. Промените в кодекса влизат в действие от деня на обнародването му в " Държавен вестник ", т.е. от през днешния ден.

Припомняме, измененията в Кодекса, засягащи далечните родственици и близки, бяха препоръчани след решение на Върховния касационен съд от 21 юни 2018 година, с което бе разширени кръгът на лицата, които могат да търсят компенсации. Тогава съдът одобри, че право на обезщетение при гибел на пътя имат освен съпруг/а- и децата на убития, само че и братя, сестри, баби, дядовци, внуци, както и " всяко друго лице, което е основало трайна и дълбока прочувствена връзка с умрелия и търпи от неговата гибел продължителни болки и премеждия, които в съответния случай е заслужено да бъдат обезщетени ". Реакцията на застрахователите не закъсня и те подвигнаха цените на застраховката " Гражданска отговорност " с близо 40%. Между двете четения на законопроекта застрахователният отрасъл предложи таван до 20 000 лв. при директните родственици, само че предлагането срещна безапелационен отпор и бе изтеглен. В резултат – бе признато далъчните родственици да получат обезщетение до 5000 лв..
Междувременно стана ясно че единствено за последните три месеца предявените искове за компенсации са нараснали до 100 милиона лв..

С днешното обявяване в Дъждовни води на измененията в Застрахователния кодекс се актуализират минималните размери на застрахователната сума по наложителна застраховка " Гражданска отговорност " на автомобилистите, като досегашният размер от 10 000 000 лева за имуществени или неимуществени вреди в резултат на телесно увреждане или гибел става 10 420 000 лева, а досегашният размер от 2 000 000 лева за вреди, породени на имущество – 2 100 000 лева.

Какви други значими промени в Застрахователния кодекс са обнародвани в Държавен вестник през днешния ден, може да прочетете ТУК.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР