Промените в закона за съдебната власт ще са в сила

...
Промените в закона за съдебната власт ще са в сила
Коментари Харесай

Киселова: Няма да има нов състав на ВСС и нов главен прокурор до Нова година

Промените в закона за правосъдната власт ще са в действие до момента в който преминат конституционните промени. Заради това и.ф. основен прокурор ще остане до следващата година или ще му бъде определен заместител. Едва след избора на нов Висш съдебен съвет ще бъде отворена процедурата за нов основен прокурор.

" Имаше много неправилни неща, които Народно събрание направи по отношение на плана за решение за референдума. Беше гласуван различен план - въпросът на рефередума, а не отчета. Законът е писан по този начин, че Комисията да поддържа плана. Росица Кирова избра инстиктивно позитивния метод на гласоподаване - " за " и " срещу " референдума. Заради кашата на следващия ден няма да бъде обнародвано в " Държавен вестник ", съобщи конституционалистът доцент Наталия Киселова.

Според нея разновидностите са два - да няма решение, което да бъде оповестено, посредством безмълвен отвод от Народно събрание, или категорично да се каже, че не се позволява референдум с подобен въпрос.

" И в двата случая тези, които имат юридически интерес - " Възраждане " - могат да сезират Конституционен съд. Мотивите може да са, че са събрани много повече от нужните подписи и няма нарушаване на правилника. Те могат да оспорят даже да няма да обнародвано решение на Народното събрание. Президентът няма да дефинира дата за референдума, тъй като не смята, че има годно взето решение. Сроковете за изговаряне на Конституционен съд може да трансферират и локалните избори ", изясни Киселова.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР