Промените в Закона за домашното насилие събра у нас спешно

...
Промените в Закона за домашното насилие събра у нас спешно
Коментари Харесай

Нито една повече: Вижте как решават проблемите с домашното насилие в Европа

Промените в Закона за домашното принуждение събра у нас незабавно депутатите на изключително съвещание. Освен, че бяхме очевидци на противен многочасов спор в залата, обидната имитация и оставката на Вежди Рашидов , последваха десетки мнения по отношение на качеството на законовите ремонти.

Хроничният проблем единствено в законовата дефиниция ли се крие? Как се случват нещата в Европа и за какво не става у нас?

Първите резултати от ограниченията на държавното управление се чакат до месец

Когато приказваме за принуждение е значимо да отбележим, че не става дума единствено за физическо и полово принуждение над дами, само че и за душевен тормоз като оскърбление, омаловажаване на самоличността и ограничение на свободата.

В Испания за предходната година са регистрирани над 32 600 случая на принуждение над дами, по данни на  националния статистически институт в Мадрид. А 49 от тях са с съдбовен край. Психолозите го изясняват с „ Мачо “ културата в испанските фамилии. В обичайна просвета е признато дамите да са домакини, а мъжът да господства.

За първата половина на 2023 година има с 40% повече досъдебни производства – цифрата е стряскащо, изясни тя

В Италия сигналите за принуждение над дами за последната година са над 20 700. Те имат разполагаем над  500 домове за настаняване и 87 асоциации. Докато във Франция страната работи дружно с Националната федерация за взаимност на дамите.

„ В нашата федерация за поддръжка на дамите имаме 81 асоциации. Разполагаме с близо 4500 места за настаняване на дами при принуждение. Имаме специфична телефонна линия за чуване “, изяснява Франсоаз Брие, шеф на Federation Nationale Solidarite Femmes.

Той се заканил с ликвидиране

За миналата годината на националната телефонна линия във Франция са постъпили над 93 000 сигнала за физическо и полово принуждение над дами.

„ Имаме много строго законодателство за това, по какъв начин да се погрижим за дамите, които са жертви на принуждение от половинката си. Защитаваме и за най-младите, които към момента не живеят дружно с колегата си. Работим и по случаите на принуждение над някогашни сътрудници - в брак или не. Независимо дали дамите, подложени на принуждение, са били в интимни връзки или не с насилника, дали са живели дружно или не, виновността и болката са едни и същи “, споделя още Франсоаз Брие.

По думите ѝ в основата на огромна част от тези действия стои експанзия, предизвикана от ревнивост или проблеми с пари

А предприемането на  ограничения е съгласно случая. „ Според сериозността на акта на принуждение има разнообразни типове законови санкции. Понякога може да се стигне до арест. Първоначалното наказване е възбрана за приближаване и ограничаваща заповед. Ако има ново принуждение или неспазване на заповедта, може да се стигне до арест “, отбелязва още Франсоаз Брие.

Рекордьор в класацията по домашно принуждение обаче е Англия с над един милион регистрирани случаи в полицията на домашно принуждение за предходната година.

Часове наред потърпевшата е била в безсъзнание

„ Имаме доста закони в Обединеното кралство, които имат за цел да защищават дамите. Но постоянно сме склонни да се насочваме към Закона за принуждение сред сътрудници във връзка или Закона за принуждение на основата на пола. Въпреки това, съгласно мнението на множеството дами, законите в действителност не защищават дамите. Много дребен % от случаите на принуждение стига до правосъден развой, също по този начин процентът на насилниците, които биват наказани, е доста невисок “, изяснява и Сара Педерсен, учител в Robert Gordon University.

Властите във Англия не могат да се оправят с насилието, настояват неправителствените организации. „ Проблемът е в това, че има доста бягащи от насилието, тъй че местата в тези пространства за защита са запълнени. И това е доста сериозен проблем, тъй като дамите няма къде другаде да отидат “, твърди Сара Педерсен.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР