Промените в Конституцията са написани на коляно. Това си личи,

...
Промените в Конституцията са написани на коляно. Това си личи,
Коментари Харесай

Софиянски: Да отречеш 3 март е все едно да отречеш Вазов! Защо искат да ни върнат в комунизма?

Промените в Конституцията са написани на коляно. Това си проличава, тъй като всичко е доста преднамерено направено. Конституцията е сериозен документ и тя провежда публичното. Това не е юридически документ. Понеже тази Конституция беше призната, когато България беше член на Съюза за икономическа взаимопомощ, а през днешния ден сме член на НАТО и Европейски Съюз България, би трябвало да потърси нова по-съвременна организация на обществото, с цел да може да се движи напред.

 

Това сподели някогашният министър ръководител и кмет на София Стефан Софиянски в студиото на " Денят ON AIR ".

Той изрази мнение за новоизбраните промени и се концентрира върху президентските права.

" Идеята дали да има или да няма служебно държавно управление, демонстрира несъстоятелността на всичките. Едно Народно събрание избира едно държавно управление. С приключването на мандата на Народно събрание, изтича и това на държавното управление. Оттам нататък би трябвало служебно държавно управление и президентът би трябвало да го назначи. В този временен интервал той обезпечава изискванията на едни естествени избори. Всяко ограничаване на правата на президента е неточност. Те така и така са му дотам лимитирани правата с тази Конституция. За какво ни е президентът, когато той е с лимитирани права? Тези хора, които показват, че могат да бъдат избирани, те всички са избирани на квотен принцип. Значи те още веднъж вкарват политизация, а на нас ни би трябвало без значение служебно държавно управление ", разяснява Софиянски.

Бившият кмет на София разяснява и към този момент отхвърлената концепция за ограничението на мандатите на кметовете, като назова сходни хрумвания " глупави ".

" Самото анонсиране на такива глупави хрумвания прави носителите им смешни. Какво значи на ограничиш мандата на кмета? Той е стопанинът на тази къща. Това се едно да кажеш, че може първите два мандата да си женен, а след това не ", показа Стефан Софиянски в ефира на Bulgaria ON AIR.

Темата за националния ни празник също не беше пропусната: " 24 май не пречи на бъде народен празник, само че те желаят да ме върнат в комунизма. Как може демократи да ме връщат в комунизма? Това да отречеш 3 март е все едно да отречеш Иван Вазов. Ако има един логичен референдум - това е този за нашия народен празник. Нека попитаме народа, а не едно ниско посланичество да ми сменя празника ".

" Има един абсурд, тази Конституция беше правена в изискванията на едно опълчване. Това е заложено и в самата Конституция. Новата философия на нашето общество не би трябвало да бъде опълчване, а управляващите би трябвало да бъдат сложени в изискване на взаимоотношение. Президентът няма право на законодателна самодейност и има право единствено на несъгласие. Той е подложен незабавно в позицията на опълчване ", съобщи Софиянски.

Софиянски прикани за премахването на квотния принцип от Конституцията и разяснява признанието на Иван Гешев, че е политически определен.

" Стана обществен спор във Висш съдебен съвет и аз, за жалост, го слушах. Беше доста транспарантно политизиран дебатът. Можеше ясно да се види кой от присъстващите от коя политическа квота е. Квотният принцип би трябвало да изчезне от Конституцията, тъй като той политизира ", безапелационен е той.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР