Промените в Гражданския процесуален кодекс (ГПК) ограничават правата на пострадалите

...
Промените в Гражданския процесуален кодекс (ГПК) ограничават правата на пострадалите
Коментари Харесай

Правозащитни организации предопруждават, че ГПК ограничава правата на пострадалите при катастрофи

Промените в Гражданския процесуален кодекс (ГПК) лимитират правата на потърпевшите при произшествия. В позиция на Българска асоциация на потърпевши при произшествия се показва, че с препоръчаните промени в Граждански процесуален кодекс се ликвидира правото на избор, което потребителите имат според в този момент настоящите разпореждания на закона.

Действащите разпореждания на Граждански процесуален кодекс дават правото на избор на всеки български жител, в качеството му на консуматор, да избере пред кой съд да предяви своя иск против осигурител, банка, мобилен оператор и така нататък – пред съда по неговия непрекъснат адрес или пред съда по седалището на ответника, прецизират от организацията.

Предложените промени в наредбите на член 113 и член 115, алинея 2 от Граждански процесуален кодекс задължават потребителя да търси правата си единствено и само в съдилището по персоналния му непрекъснат адрес, което на процедура ще докара до ограничение на достъпа му до правораздаване.

Ако препоръчаните промени в Граждански процесуален кодекс влязат в действие, то ще се стигне до блокиране на делата с години. Една от аргументите, които биха довели до това е неналичието на задоволително движимости лица на доста места в страната. В доста от правосъдните региони в страната броят на движимостите лица е извънредно нищожен, което постоянно довежда до безпричинно закъснение на делата, се споделя в позицията.

Ако въпросната смяна бъде въведена, тя ще бъде обвързвана с спомагателни разноски за адвокатски услуги за застрахователи, банки, мобилни оператори, което неизбежно ще докара до повишение на цената на наложителната застраховка „ Гражданска отговорност “, банковите такси и таксите на мобилните оператори.

В тази връзка на 3 юли от 11:00 ч. в Българска телеграфна агенция ще бъде показан и Доклад за осъществена инспекция на Инспектората към Висшия правосъден съвет за 2018 година Организатори са Българска асоциация на потърпевши при произшествия, Федерация на потребителите в България, Българска асоциация за протекция на пациентите, Асоциация Активни консуматори.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР