Промените бяха предложени от Министерския съвет и бяха обсъдени в

...
Промените бяха предложени от Министерския съвет и бяха обсъдени в
Коментари Харесай

Още днес механизмът за разследване на главния прокурор може да влезе в пленарна зала

Промените бяха препоръчани от Министерския съвет и бяха разисквани в продължение на няколко часа. След дебатите бяха признати с гласовете на всички партии, като единствено от " Възраждане " гласоподаваха " въздържал се ". Партията на Костадин Костадинов предложи собствен законопроект, който предвиждаше началникът на Националната следствена работа да може да проверява основния прокурор. Предложението бе отхвърлено. 

 

На съвещанието участваха основният прокурор Иван Гешев и негови заместници, които се опълчиха на измененията.

 

Те плануват висш арбитър да може да проверява обвинител № 1 или неговите заместници при данни за закононарушение, а мандатът на основния прокурор да може да бъде прекратяван с 13 гласа във Висш съдебен съвет, вместо досегашните 17. Разследването може да се води от углавен арбитър от Върховния касационен съд (ВКС), от Апелативен съд или Окръжен съд, само че с сан на арбитър от Върховен касационен съд, който ще се дефинира на инцидентен принцип от лист с магистрати, авансово утвърден от Наказателната гилдия на Върховен касационен съд. 

 

Досега предложенията за законови промени, които да вкарат механизъм за следствие на обвинител №1 съумяха да минат единствено един път през правната комисия. В предходното Народно заседание този законопроект бе признат на първо четене в правна зала, само че по този начин и не стигна до полемика в комисията, защото тогавашният ръководител Радомир Чолаков от ГЕРБ не включваше точката в дневния ред. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР