Промени в Закона за убежището регламентират контрола на чужденцитеПравителството ще

...
Промени в Закона за убежището регламентират контрола на чужденцитеПравителството ще
Коментари Харесай

ДАНС следи бежанците чрез единен регистър

Промени в Закона за убежището регламентират контрола на чужденците
Правителството ще сътвори разпоредба за установяване на възрастта на малолетни и малолетни

Даваме данни и на задгранични органи

В Държавна организация за бежанците ще се сътвори и ще се поддържа указател за чужденците, търсещи или получили протекция на територията на Република България. Това се предлага план за изменение и допълнение на Закона за убежището и бежанците, който е оповестен за разискване в Портала за публични съвещания към Министерския съвет. С измененията се планува Държавната организация “Национална сигурност ” (ДАНС) да има достъп до информацията от регистъра на бежанците, както и Единната система за гражданска регистрация и административно обслужване на популацията (ЕСГРАОН). Последното се прави, с цел да се усъвършенства “обмена, консолидирането и интеграцията на информацията по административния надзор сред базите данни на другите държавни органи ”, се споделя в претекстовете на законопроекта.

Данните от регистъра ще могат да се дават на държавни органи, локални и задгранични юридически лица - по силата на закон или правосъдно решение, на български жители и чужденци - по отношение на вписаните за тях данни и на задгранични държавни органи - в сходство с интернационалните контракти, по които Република България е страна.

С измененията в Закона за убежището и бежанците от Министерския съвет ще би трябвало да основат разпоредба за оценка и определяне на възраст, когато бежанци нямат документи. Приемането на такава разпоредба е незабавно и неотложно заради събитието, че в болшинството си жителите на трети страни като цяло, и изключително непридружените малолетни и малолетни деца чужденци, влизат или обитават у нас без годни документи за идентичност, се споделя още в претекстовете на законопроекта, които са написани от ръководителя на Държавната организация за бежанците Мариана Тошева.

От една страна, неналичието на сходна разпоредба е спънка за ранната идентификация на непридружените деца и предприемането по отношение на тях на съответните защитни ограничения. От друга страна, това разрешава корист с правото доколкото при неналичието на съответен механизъм за оценка на възрастта зачестяват случаите, в които пълнолетни жители на трети страни декларират, че са малолетни или малолетни, с цел да се възползват от гаранциите и привилегиите, планувани в законодателството като ограничения за протекция на децата, се показва в претекстовете на новите текстове.

Данните, които се вписват за чужденците
Съпруг/а, деца, специалност и адрес
1. Имена на кирилица и на латиница, дата на раждане, място на раждане, пол, гражданство;

2. Личен номер на чужденец и/или обединен цивилен номер; 

3. Постоянен адрес в Република България;

4. Настоящ адрес в Република България; 

5. Документ за задгранично пътешестване (вид, серия, номер, дата, място на издаване и период на валидност); 

6. Решения за приемане на протекция на територията на Република България (дата и номер); 

7. Семейно положение; 

8. Съпруг (съпруга); 

9. Деца до 18-годишна възраст; 

10. Постоянен адрес в страната, чийто жител е лицето; 

11. Професия или занятие; 

12. Служебни данни; 

13. Други данни, посочени в закон.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР