Промени в условията за пенсиониране, нов размер на минималната заплата

...
Промени в условията за пенсиониране, нов размер на минималната заплата
Коментари Харесай

От 1 януари 2020 г. се променят условията за пенсиониране и минималната заплата

Промени в изискванията за пенсиониране, нов размер на минималната заплата и растеж на учителските хонорари, по-високи локални налози в някои общини. Това са някои от новостите в законодателството, които влизат в действие през днешния ден.
Размерът на минималната работна заплата за страната (МРЗ) се усилва с 8.9% на 610 лева Едновременно с това нараства и приравненият към нея най-малък месечен размер на осигурителния приход за самоосигуряващите се - също 610 лева Запазва се оптималния месечен размер на осигурителния приход на 3000 лева

Минималните заплати на учителите ще бъдат увеличени с 18% от 1 януари 2020 година Това плануват промени в разпоредба от 2017 година за нормиране и възнаграждение на труда, препоръчани от Министерството на образованието. Предвижда се минималната заплата на педагогическите експерти (учители, възпитатели, логопеди, психолози, педагогичен съветници и др.) да стане 1085 от 1 януари при настоящи 920 лв.. За старшите учители и старши възпитатели е планувано минимално заплащане в размер на 1120 лв., а за основен преподавател или педагог - 1176 лв..

Увеличава се минималният месечен размер на осигурителния приход за записаните аграрни стопани и тютюнопроизводители от 400 лева на 420 лева

Увеличава се и минималният застрахователен приход по стопански действия и специалности - приблизително с към 5.4%.

За дните в неплатен отпуск дължимата здравна осигуровка се пресмята върху 305 лева, а не 280 лева, колкото беше предходната година. Всички, които внасят здравни осигуровки за своя сметка (например трайно безработните и зрелостниците в месеците преди да стартират работа или да се запишат в университет), дължат месечно по 24.40 лева на здравната каса.

Увеличава се изискваната възраст за пенсиониране и застрахователен стаж. Мъжете отсега нататък ще се пенсионират при навършени 64 година и 3 месеца, с един месец по-късно от предходната година, а условието за стаж за тях нараства с 2 месеца до 38 година и 10 м. За дамите нарастването и на възрастта и на стажа е с по 2 месеца до надлежно 61 година и 6 м. и 35 година и 10 м. Очаква се с помощта на това броят на пенсионерите да намалее до към 2.137 млн. души.

-

Столичната община минава напълно на електронни поръчки. т 1 януари Столична община минава напълно към електронни поръчки. Това сподели кметът на София Йорданка Фандъкова във връзка със тактиката за цифровата промяна на София на Столичната община, съобщи " Фокус ".
Нови цени

С решение на Комисията за енергийно и водно контролиране са поправени цените на ВиК услугите на операторите в 24 области на страната.

Вдига се годишният налог за колите, регистрирани в София, съгласно техния евростандарт и мощ като се изключи колите със стандарт Евро 5 и 6. За Евро 3 нарастването на коефициента е от 1 на 1.1.

От 1 януари се покачва данъкът върху всички покупко-продажби с парцели и коли, който от 2.5% става на 3% от цената на продажбата или от данъчната оценка. Данъкът се начислява върху по-високата сума от двете.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР