Промени в Кодекса за социално осигуряване, с които се регулира

...
Промени в Кодекса за социално осигуряване, с които се регулира
Коментари Харесай

Правителството прие схемите за изплащане на вторите пенсии

Промени в Кодекса за обществено обезпечаване, с които се контролира етапа на погашение от втория пенсионен дирек, утвърди държавното управление на съвещанието си в сряда. “Това е извънредно значимо за 17 000 дами, които следва да се пенсионират през септември 2021 година и още към 200 000 души в идващите години “, изясни министърът на труда и обществената политика Деница Сачева по време на съвещанието.

Тя уточни, че се планува през универсалните пенсионни фондове да има 3 типа пенсионни артикули - пожизнена пенсия за напреднала възраст, разсрочено заплащане на средствата по самостоятелната партида и еднократно погашение на средствата по самостоятелна партида, когато размерът на средствата е по-малък от трикратния размер на минималния размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст.

Планира се пожизнена пенсия за напреднала възраст да се изплаща, когато размерът на средствата по самостоятелната партида на обезпеченото лице разрешава отпущането ѝ в месечен размер не по-малък от 15% от минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст.

Разсрочено погашение на средствата по самостоятелната партида се планува, когато средствата по партидата на обезпечения са незадоволителни за отпущането на пожизнена пенсия за напреднала възраст, само че надвишават трикратния размер на минималния размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст.

Еднократно погашение на средствата по самостоятелната партида се предлага при положение, че пенсионните спестявания на обезпечения във повсеместен пенсионен фонд са по- дребни от трикратния размер на минималния размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР