Промени в изпита след 7-и клас обяви днес просветният министър

...
Промени в изпита след 7-и клас обяви днес просветният министър
Коментари Харесай

Променят формата на изпитите след 7-и клас

Промени в изпита след 7-и клас разгласи през днешния ден просветният министър Галин Цоков. Ще се усили времето за първия модул, ще се облекчат и част от дилемите по математика.

Колкото до новите образователни стратегии разискването им ще продължи. Там отпадането на понятието " избавление " провокира социална реакция.

При изпита след 7-и клас за първия модул времето за работа се удължава от 60 на 75 минути, с цел да се понижи стресът.

" Получихме доста писма, запитвания от родители за това че времето за първия модул, който е единствено 60 минути не е стигнало на децата да си пренесат бележките от черновата на беловата и оттова са намалени техните оценки ", съобщи Галин Цоков, министър на образованието и науката.

" За мен е добър вид увеличението на първия модул от изпита, защото броят задания настина е значителен за 60 минути и практиката демонстрира, че има много деца, които не съумяват да се оправят ", добави Данко Калапиш, преподавател по вяра и шеф на 107-о ОУ.

По математика две от дилемите, които до момента са били с отворен отговор ще станат с избираем. Още тази година част от изпитните задания ще станат на практика ориентирани.

Променят се още веднъж датите на изпитите след 7-и клас. Окончателно те ще са 19 и 21 юни. Обсъждането на измененията в образователните стратегии ще продължи.



За понятието " избавление ", което отпада от програмата по философия за 10-и клас, министърът сподели:

" Спасението постоянно е проблем метафизичен на доста от философските направление и няма по какъв начин като министър на образованието да подпиша такова изменение на образователните стратегии, че това разбиране да отпадне ", разяснява просветителният министър.

" Останах доста учуден от " окастрянето " на това разбиране, тъй като знаем всички, че вярата е избавила нашия народ в много епохи обратно и постоянно вярата и спасението са били водещи за българите ", сподели още Данко Калапиш, преподавател по вяра и шеф на 107-о ОУ.

Отпадането на " избавление " е препоръчано от експертна група философи, изясни министър Цоков. И още промени в календара - есенната почивка дефинитивно ще бъде от 28 октомври до 1 ноември поради локалните избори.



Колкото до първокласниците - тази година те са 57 023-ма.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР