Проливни дъждове и в КопривщицаМестната река в карловското село Богдан

...
Проливни дъждове и в КопривщицаМестната река в карловското село Богдан
Коментари Харесай

Цялото село Богдан е под вода, поне 40 къщи наводнени в Каравелово

Проливни дъждове и в Копривщица

Местната река в карловското село Богдан излезе от коритото си, откакто цяла нощ проливни дъждове още веднъж заливат Подбалкана.

Причината за преливането е скъсана дига на река Стряма. Цялото село Богдан е под вода. Евакуирани са над 10 души, още най-малко 12 чакат евакуация, измежду тях бременна жена и 4 деца, осведоми Българска национална телевизия.

До последно екипи на военните, регионалната пожарна, спешни екипи се опитваха да спасят 80-годишна стара жена. Не е ясно дали са съумели, защото Богдан бе залят от нова голяма вълна от Средна гора и сега селото е под вода.

Кметът на община Карлово съобщи, че е пожелан хеликоптер, който да обходи целия терен, с цел да се види има ли още бедстващи хора. Наводнен е и основният път в карловското село Розино, който е част от Подбалканския път София - Бургас. От коритото си е излязла и реката в Столетово.

Втора приливна вълна заля към 11,30 часа село Каравелово, което е едно от потърпевшите от наводненията в Карловско села. Според кмета на селото Славка Червенкова обстановката е трагична, а  проблемът не е от дъжда, а от препълването на локалната река от водите, които се стичат от планината и дърветата и наносите, които тя носи. Евакуирани са три фамилии, като се извеждат още хора от наводнените къщи. Залят е културният дом в селото, а пътят за прилежащите села е неосъществим, предава БНР.

Според локалните хора сходен проливен дъжд и наводняване не са се случвало от 40 години. 

Кметът на Каравелово Славка Червенкова заяви за Българска телеграфна агенция, че най-малко 40 къщи в селото са наводнени.

Положението е доста зле. Мостовете над река Татлъ дере, които са при Културния дом и ракиджийницата, преливат. Има бедстващи хора, евакуирани сега, съобщи още кметът. Те ще бъдат настанени краткотрайно в кметството. 

По думите ѝ се чакат огромни свлачища в планината над селото.

Червенкова съобщи, че изчаква техника, която да стартира да вади падналите дървета в коритото на реката.

Проливни дъждове и в Копривщица - тук-там коритото на Бяла река е преляло и е наводнило улици, осведоми Българска национална телевизия.

Реката съвсем е излязла при моста " Първата пушка " и изцяло е пробила при площад " 20 април ". Бяла река е приток на р. Стряма, която наводни селата Богдан и Розиново поради скъсана дига.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР