Пролетта за Драматичния театър Иван Радоев в Плевен започва с

...
Пролетта за Драматичния театър Иван Радоев в Плевен започва с
Коментари Харесай

В Плевенския театър времето тече секънд хенд

Пролетта за Драматичния спектакъл " Иван Радоев " в Плевен стартира с една от най-амбициозните си министър председатели и интернационалните планове до момента - на 5 май спектакълът " Нацията на влюбените ", в която се събират няколко вероятности към сложната за обгръщане история на Източна Европа.Режисьор е латвиецът Мартинш Ейхе, пиесата е на съветския драматург Михаил Дурненков и е основана на документалния разказ " Време секънд хенд " на беларуската журналистка и носителка на " Нобел " за литература Светлана Алексиевич, а актьорският състав е напълно от плевенската натрупа.

Пролетта за Драматичния спектакъл " Иван Радоев " в Плевен стартира с една от най-амбициозните си министър председатели и интернационалните планове до момента - на 5 май спектакълът " Нацията на влюбените ", в която се събират няколко вероятности към сложната за обгръщане история на Източна Европа.

Режисьор е латвиецът Мартинш Ейхе, пиесата е на съветския драматург Михаил Дурненков и е основана на документалния разказ " Време секънд хенд " на беларуската журналистка и носителка на " Нобел " за литература Светлана Алексиевич, а актьорският състав е напълно от плевенската натрупа.

" Пиесата е по-компактна като роман от първоизточника, значително се усеща като монолог. Това ми даде пространство да работя по доста непосреден метод с актьорите, дружно да доближаваме до мотивацията на персонажите ", споделя Ейхе и издава малко от метода, по който историите ще бъдат визуализирани: " Сцената ще наподобява на голям панелен апартамент, по този начин историите изпълват разнообразни стаи от него и се трансформират в един микрокосмос на всички общества, които са построили вероятността към живота си под пресата на хората, които държат властта. "
Фотограф: K. Burane
Във " Време секънд хенд ", у нас публикуван от " Парадокс " в превод на Тотка Монова, Алексиевич постанова термина homo sovieticus, с който синтезира какъв брой характерни са контузиите на поколенията, живели под руско въздействие. Нехудожественият разказ, публикуван преди тъкмо 10 години, е един от най-представителните за полифоничния жанр на описване и документиране на Алексиевич, от време на време сплотяваща стотици гласове в една книга.
Реклама
Какво още не е казано за този homo sovieticus и дава ли войната в Украйна нови нюанси? Според режисьора ние в никакъв случай не сме излизали от тази народопсихология: " Не мисля, че има нещо премълчано, а просто към момента живеем в менталното пространство на този homo sovieticus ", споделя Мартинш Ейхе.

Диагнозата му е: " Ние към момента търсим мощната фигура, която ще ни поведе напред, която вместо нас ще поеме отговорност за живота ни и ще ни накара да умрем за концепциите на хората, които ни ръководят, даже и да не ги споделяме изцяло. "
План на сцената на " Нация на влюбените "
Успокоението му е в това, че все пак постоянно въпреки всичко се намира някой, който има куража да изкаже лично мнение. Той планува да вкара още един документален пласт в постановката: " В сценографията ще има включени видеа с руснаци и беларуси, които са емигрирали около войната в Украйна, както и като цяло поради неналичието на народна власт в родните им страни. "

След кастинг при започване на януари Ейхе избира Диана Ханджиева, Йоана Кирчева, Камелия Хатиб, Екатерина Стоянова, Красимира Кузманова-Кокран, Маргарита Костова, Мария Илиева, Милена Ерменкова, Надя Керанова, Нина Илиева, Теона Димова, Александър Кънев, Антъни Пенев, Валентин Василев, Васил Витанов, Мариан Дулчев, Михаил Михайлов и Сергей Константинов.
Реклама
" Честно казано, бях малко сюрпризиран от скромните технологически благоприятни условия на българските театри, а посетих няколко. В Латвия сме много по-добре оборудвани, само че не техниката прави спектаклите, а концепциите и хората. Актьорите на плевенската натрупа са отлични и изборът беше доста сложен. Оценявам доста свободата на мисленето, а българските артисти имат една отвореност и експлозивност, спрямо тях латвийските артисти са прочувствено по-сдържани. С намирането на верния баланс в темперамента и персоналните прекарвания намираме есенцията, това, което ни разграничава и в това време сплотява. "
Димитър Кабаков, шеф на театъра в Плевен Фотограф: Надежда Чипева Театърът в Плевен - сред министър председатели, амбициозни проекти и парадокси
Димитър Кабаков, драматург, продуцент и преди шеф на театъра в Казанлък, споделя, че всички триумфи са резултат от " темперамент и доста бачкане ".

Кабаков оглавява театъра в Плевен като краткотрайно изпълняващ длъжността на 10 май предходната година, на мястото на Васил Василев, който отиде в Народния спектакъл и през последните шест месеца е в. Междувременно на 9 декември Кабаков публично стана непосредствено след конкурс.

Преди тези различия да избухнат, Василев и театърът в Плевен бяха свързани с все по-големи спектакли и работа със значими имена: " Антигона " на Александър Морфов по Жан Ануи и " Опашката " на Явор Гърдев по романа на Захари Карабашлиев (който през ноември в символ на противоречие с политиките на Василев, напусна позицията на основен драматург в Народния театър).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР