Пролетният сезон в галерия Аспект“ продължава със самостоятелна изложба на

...
Пролетният сезон в галерия Аспект“ продължава със самостоятелна изложба на
Коментари Харесай

Емигрантка се връща в Пловдив с изложба


Пролетният сезон в изложба „ Аспект “ продължава със независима галерия на различен нов за галерията създател. „ Да затворя кръга “ на Лидия Симеонова е самобитен анонс на художничката към публиката – след 30 години в чужбина, тя се завръща в родния Пловдив и се пробва да затвори кръга на своя живот, установявайки се там, откъдето е тръгнала толкоз от дълго време.

Подготовката на изложбата, траяла две години, и се трансформира за Лидия в назад пътешестване към началото, в житейско и креативно преосмисляне.

В експозицията художничката показва тридесетина свои живописни работи, които сплотяват като техника както акрилни бои върху платно, по този начин и смесена техника върху картон – туш, акварел, пастели и акрил.

Творбите на Лидия Симеонова са забавно комбиниране от нереална, декоративна и предметна живопис; ярки и цветни, те се отличават с извънреден интензитет, който влияе даже на подсъзнателно равнище. Цветът, настроението и чувството са водещи, няма сюжетност, няма роман – на платното е запечатан момент, който няма да се повтори.

„ Моите картини рефлектират моя живот. Те отразяват моите настроения и усеща, моите усещания. Например цветята – в никакъв случай не съм рисувала цветя… Но в един тъмен леден ден усетих, че нуждая се от цвят, от пролет и лято, от цъфнали цветя и ето... “- споделя художничката.

Въпреки нереалния фасон на поднасяне, всяка картина е основана на нещо действително, персонално забелязано или претърпяно. Някои от платната се възприемат като портрети, само че в действителност са по-скоро израз на личните ѝ настроения и вътрешни преживявания, като „ Моят аватар “ или „ Моят интуиция “ да вземем за пример.

Изобщо за Лидия Симеонова е присъщо неспокойствието, както самата тя споделя „ за мен е особено, че непрекъснато диря нещо, не обичам да плавам в спокойни води, би трябвало да има стихии и безредици “. И в този момент пред публиката е следващото нейно предизвикателство – една дълго мечтана и дълго създавана галерия, с която се затваря един креативен и житейски кръг, споделя галеристът Олга Петрова.

Вернисажът е в сряда, 9 март 2022 година от 16:00 ч. до 19:00 ч. Изложбата може да бъде забелязана до 4 април. 
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР