Пролетната резитба на розите е неизменна грижа за бодливите красавици.

...
Пролетната резитба на розите е неизменна грижа за бодливите красавици.
Коментари Харесай

Само рози с прическа ще цъфтят цяло лято

Пролетната резитба на розите е неизменима грижа за бодливите хубавици. Ако се извърши вярно, това ще ни подсигурява изобилен разцвет през лятото. Преди това е належащо да се изчистят всички остарели листа и мулч в основата на растението. Препоръчва се резитбата да се направи в безоблачен ден с остра ножица, която авансово е обеззаразена в разтвор на калиев перманганат. Срезовете би трябвало да са тъкмо над новите филизи (приблизително на 5-7 мм) под ъгъл от 45 градуса, а по-късно клонките да се обработят с градинска паста. Освен това, преди разлистване на храстите е желателно да се напръскат с меден сулфат, написа agrozona.bg.

Резитбата на влачещите рози се прави за образуване на храста. Въпреки че този тип може и да не се реже, след две- три години растението ще бъде мощно сгъстено и обрасло. Заради това напролет след санитарната резитба на храста би трябвало да се отстранен всички клони, които сгъстяват короната, и да се опитате да насочите останалите клони хоризонтално.

Резитбата на храстовите рози се прави, с цел да им се съобщи нужната форма. За задачата всички остарели издънки се отстраняват. Възрастните растения би трябвало да се оставят на 3-5 разклонения, които се подрязват до 3-4 пъпки. Това нормално са сред 10 и 20 см. Стеблата, които си пречат взаимно, също се изрязват. В този случай от двете клончета се оставя по-младата, това се познава по по-светлата кора.

Възрастните чаено-хибридни рози се изрязват на височина 20-25 см от равнището на земята, като се оставят разклонения с 5-6 пъпки. Младите клончета се режат на височина 15 см, а при тях се оставят 2-4 пъпки. Розите от този тип цъфтят на клончета от същата година, по тази причина не се тормозете да изрежете клонките, по-стари от две години, и да вършиме стимулираща резитба на младите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР