Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) започва дисциплинарни производства

...
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) започва дисциплинарни производства
Коментари Харесай

ВСС започна проверка срещу магистрати заради разпространените разговори на Радев

Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) стартира дисциплинарни производства против двама магистрати поради случая с публикуваните записи с диалог сред президента Румен Радев и командира на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Цанко Стойков от 2020 година, заяви Българска телеграфна агенция.

През януари 2020 година за пръв път в историята на България, в който се счита, че взе участие настоящ президент. Общо бяха оповестени два записа, в които взе участие военачалник Стойков с хипотетични негови подчинени, както и диалогът с Радев. В тях се разясняваше инспекция на КПКОНПИ за спор на ползи при назначението на актуалната брачна половинка на президента Десислава за пиар на Военновъздушни сили през 2014 година

Според прокуратурата в записите от СРС-та имаше данни, че Радев е укрил документи от проверяващите, които през предишното лято излязоха със умозаключение, че в тази ситуация няма спор на ползи.

Ден по-рано тогавашният основен прокурор Иван Гешев изиска. Няколко месеца по-късно съдът реши, че.

Дисциплинарните производства, които Прокурорската гилдия стартира, са против срещу полк. Антон Михов Радойнов - прокурор във Военно-окръжна прокуратура в София, и против полк. Д обрин Маринов - боен следовател във Военно-следствен сектор - Велико Търново.

Това решение идва, откакто месец по-рано колегията отхвърли да образува дисциплинарна инспекция по случая поради „ позволени нарушавания в предлагането “.

Разпространеният от прокуратурата запис беше употребен през 2021 година един от случаите, които тогавашният вътрешен министър Бойко Рашков разказа в отчет, съгласно който Гешев е направил нарушавания на закона и уязвил престижа на правосъдната власт. Това стана мотив за настояването за отстраняването му от страна на тогавашния правосъден министър Янаки Стоилков, за което обаче.

В последна сметка по сигнала на Рашков.

В последна сметка през юни 2023 година.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР