Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) се събира към

...
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) се събира към
Коментари Харесай

Прокурорската колегия на ВСС се събра за избор на временен заместник на Гешев

Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) се събира към този час на изключително съвещание, на което да бъде решено кой да извършва функционалностите на основен прокурор до избирането на постоянен правоприемник на отстранения Иван Гешев , Съобщи Българска национална телевизия.

Според Атанаска Дишева, член на Висш съдебен съвет, решението обаче би трябвало да се вземе от Пленума на Висшия правосъден съвет, а освен от Прокурорската гилдия.

Георги Кузманов от Прокурорската гилдия пък счита, че единствено тя е тази, която би трябвало да вземе решението.

В период от 7 дни след издаването на основен прокурор, Пленумът на Висш съдебен съвет би трябвало да открие процедура за избор на нов основен прокурор.

БГНЕС осведоми, че Дишева е схванала от медиите за плануваното за през днешния ден съвещание. " Идвам с желанието да вземам участие в съвещание на Пленума на Висш съдебен съвет, тъй като смятам, че изпълняващ длъжността основен прокурор би трябвало да бъде избран от Пленума ", изясни тя.
 Член на Висш съдебен съвет проговори за опити за напън от Гешев
Член на Висш съдебен съвет проговори за опити за напън от Гешев

В законовия период Висш съдебен съвет ще започва процедура за избор на нов основен прокурор

Според Атанаска Дишева за изпълняващ длъжността основен прокурор не би трябвало да бъде избиран някой от заместниците на Иван Гешев. Тя счита, че откакто титулярът на длъжността основен прокурор се избира от Пленума на Висш съдебен съвет и има доста в детайли регламентирана процедура за това, няма никаква правна и житейска логичност негов заместител, който краткотрайно да извършва краткотрайно, да бъде избиран единствено от Прокурорска гилдия.

" Това скоростно развиване на нещата и методът, по който се пробва, според мен, да бъде конфискувано пълномощие на Пленума, за жалост, ще наложи извода, че в действителност се цели доста бързо слагане на човек, който не знам по какви правила ще бъде определен ", посочи тя.

Дишева сподели още, че регламентът за процедурата за предварително освобождение на основния прокурор и на ръководителите на висши съдилища в извънреден и в текста не се споделя какво се прави, откакто някой бъде отхвърлен преди приключване на мандата.

" Не е оправдано изпълняващ длъжността основен прокурор да бъде някой от заместниците на Гешев, заради обществено известни условия за позициите, които от една страна господин Сарафов съобщи, въпреки това - неговите четирима заместници. Но това е въпрос, който следва да бъде дебатиран ", съобщи Дишева и уточни. По думите й въпреки всичко, в случай че някой от петимата заместници на основния прокурор потвърди, че се разграничава от поддържаната до момента политика на Иван Гешев, би могло да се гласоподава и за него. По мнението й сякаш Борислав Сарафов се е извинявал на Гешев, че по този начин се е случило, надлежно - не се е разграничил от неговата политика, и по тази причина позицията му й се коства неискрена.
 Иван Гешев отхвърлен от Висш съдебен съвет от поста основен прокурор
Иван Гешев отхвърлен от Висш съдебен съвет от поста основен прокурор

16 гласа " за " уронването на престижа на правосъдната власт
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР