Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет образува днес седем дисциплинарни

...
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет образува днес седем дисциплинарни
Коментари Харесай

Казусът Осемте джуджета във ВСС - един отстранен прокурор и седем дисциплинарки

Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет образува през днешния ден седем дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни санкции . Те са против четирима прокурори и трима следователи. Всички дисциплинарни производства са по предложение от Борислав Сарафов и идват след инспекция на всички прокурорски кореспонденция и досъдебни производства. Това е и аргументацията на Прокурорската гилдия да одобри предлагането.

Образувани са дисциплинарни производства против Нели Тодорова, Светлана Стоянова-Вайзе, Петранка Рабаджиева - следователи в Следствения отдел при Софийска градска прокуратура; Ивета Маркович - прокурор в Окръжна прокуратура - София; Дилян Деянов - прокурор в Окръжна прокуратура - Перник; Мирослав Илиев - прокурор в Окръжна прокуратура - Бургас и Кирил Пейчинов - прокурор във Военно-окръжна прокуратура - София.

Проверените техни дейности (и бездействия) са от времето на съществуването на профилирана прокуратура, при която се разпредели следствието на АКФ " Осемте джуджета ".

По време на съвещанието Борислав Сарафов е показал, че в направените от него оферти за формиране на дисциплинарните производства става въпрос за тежки нарушавания и безучастие от страна на тези магистрати , което е довело до тежки увреждания на престижа на прокуратурата.

Отделно от това прокурор Деянов има и формирано дело - че е върнал злато, конфискувано като материално доказателстгва на Петьо Еврото и жена му Любена Павлова.

Днес колегията изслуша юриста на прокурор Деянов - Людмил Рангелов. Но все пак го в профил краткотрайно от служба " прокурор " в Окръжна прокуратура - Перник до приключването на наказателното произвеждане против него, само че не повече от периода в член 234, алинея 8 от Наказателно-процесуалния кодекс.

Според наредбата ограниченията за процесуална насила не могат да продължат повече от година и половина при тежки закононарушения и осем месеца в останалите случаи.

На 15 август прокуратурата заяви, че Деянов е упрекнат за длъжностно закононарушение. Той ще дава отговор за това, че е нарушил служебните си отговорности, като с разпореждане от 18 януари 2020 година върнал конфискувани като материални доказателства златни монети по проблема " Осемте джуджета ", на разположение, което не е трябвало да ги получи. По същото следствие са упрекнати и някогашните съпрузи Петьо Петров и Любена Павлова.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР