Прокуратурата започва проверка на проекта Турски поток“. Търси се отговор

...
Прокуратурата започва проверка на проекта Турски поток“. Търси се отговор
Коментари Харесай

Прокуратурата проверява „Турски поток“: Имало ли е нерегламентирано договаряне?

Прокуратурата стартира инспекция на плана „ Турски поток “. Търси се отговор на въпроса имало ли е „ нерегламентирано договаряне “ при градежа на газопровода в правата му през България.

За „ Турски поток “ се заприказва още веднъж, откакто от Антикорупционния фонд разпространиха следствие, в което се твърди, че е имало секрети срещи и сделки сред няколко страни, измежду които и България. В диалозите са обсъждани реализатори и периоди за построяването на газопровода през страната ни, се споделя още в следствието. Информацията за това е открита в хакната поща на съветския политик Александър Бабаков, който е глобен както от Европа, по този начин и от Съединени американски щати.

Имало нередности при Закона за публичните поръчки

„ Документите доста ясно демонстрират две неща – първо, че е имало нарушаване на закона, имало е скрити сделки сред изпълнителите. По закон няма право никой да прави сделки отвън подаването на офертите. Българските реализатори и други са се отчитали непосредствено на един специфичен делегат на президента Путин “, изясни Николай Стайков от „ Антикорупционния фонд “.

Снимка: bTV

Според следствието такава среща е имало на 1 септември 2019 година в Истанбул. Твърди се, че диалози са се водили и в офис на Българо-американска кредитна банка в София. Потърсихме контакт с банката, само че оттова до края на деня нямаше никаква реакция.

Прокуратурата ще ревизира и има ли нерегламентирано договаряне сред подизпълнители и възложители

„ Има един имейл, който е изпратен от ръководителя на надзорния съвет на банката, в който се приказва точно за едни такива договаряния. Те изпратиха едно известие, в което потвърдиха това нещо, само че само излизат с едно витиевато изказване, че това е било направено в някакъв публичен интерес “, добави Стайков.

Изграждането на тръбата предизвика въпроси от доста години, разясниха специалисти. И дадоха образец – за какво в началото поръчката за избор на реализатор е прекъсната и за какво тръбите са били поръчани доста преди да стартира строителството, като даже не е обявена поръчка.

Според нея е притеснително, че министър председателят насочва обвинявания и произнася присъди за корупция по плана

„ Целта на този план беше да обслужим " Газпром " и ползите на съветската компания, тъй че тя да диверсифицира доставките си за Европа като заобиколи Украйна. България директно не е спечелила нищо от този план и той към момента е губещ. До 2035 година планът ще бъде изплащан с директните такси и чак по-късно ще стартираме да печелим и то много малко средства “, уточни енергийният специалист Мартин Владимиров.

В своя позиция от bTV от " Булгартрансгаз ", главен участник в плана от българска страна, обявиха, че инспекции към този момент са правени и не са открити нарушавания при провеждането на публичната поръчка:

" Булгартрансгаз " ЕАД не разполага с данни и информация за незаконосъобразни сделки сред участници и подизпълнители в горепосочената социална поръчка. За посочения интервал 1 юли 2019 година не е командирован нито изпълнителният шеф, нито различен представител на управлението или чиновник на сдружението в Истанбул ".

Това е главен лост на въздействие на Владимир Путин

От сдружението обявиха още и че са подготвени да дават всички документи на прокуратурата.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР