Прокуратурата все още не може да разпита чрез видеоконферентна връзка

...
Прокуратурата все още не може да разпита чрез видеоконферентна връзка
Коментари Харесай

Прокуратурата още не е получила съдействие от Дубай да разпита Васил Божков

Прокуратурата към момента не може да разпита посредством видеоконферентна връзка обвинения хазартен предприемач Васил Божков. Причината е, че управляващите в Обединените арабски емирства не дават отговор на молбата за правна помощ, изясни пред прокурорът от СГП Христо Кръстев.

Мина повече от година, откогато държавното обвиняване заяви, че ще изиска разпит на Божков по формирано настрана дело за изнудване му, откакто предприемачът в изявление през март 2022 година за следващ път съобщи, че е плащал на някогашните ръководещи Бойко Борисов, Владислав Горанов и пиарът Севделина Арнаудова, с цел да бъде оставен бизнесът му на спокойствие.

Единствено по този ред с молбата за правна помощ е допустимо да бъдат събрани по закономерен метод свидетелски показания, защото връзка единствено посредством механически начини – Skype, Viber и други, не би породила правни последствия и събраните данни не биха могли да се употребяват като доказателства, твърди държавното обвиняване. В последна сметка молбата беше преведена на арабски език и придвижена от Министерството на правораздаването към ОАЕ. Но досега няма отговор от управляващите в емирството.

Междувременно по това дело за изнудване показания даде някогашният народен представител Георги Кадиев. Той твърди, че е внесъл корекция в Закона за
хазарта, която регламентира тъкмо заплащането на едни такси за хазартните игри в зала и други за лотариите. Според Кадиев, тогавашният ръководител на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова е редактирала предлагането му, а Божков се възползвал от това.

" Моят извод не е, че го е направила в услуга на него, тъй като не знам дали е по този начин. Но премахвайки избрани думи от моето предложение и точно думите, че хазартните игри, с цел да се таксуват с такса, би трябвало да бъдат в игрална зала, основава двоякост на Закона, което към този момент разрешава Васил Божков да си избира по кой ред да бъде облаган. Това, че е направено съзнателно, го твърди Васил Божков. На мен ми наподобява съмнително. Но не мога да кажа дали е съзнателно или не ", сподели Георги Кадиев.

На разпит беше свикан и Георги Попов - един от най-близките съдружници на Васил Божков. Той се върна в България през май 2021 година и беше освободен против гаранция от 40 000 лева При първия му разпит - пред проверяващ служител на реда, той бе декларирал, че Божков постоянно носел огромни суми пари в себе си, само че не му е споделял да е бил изнудван, нито е виждал да дава пари на политици.

Разпитани са също по този начин движимостите лица, участвали на обиските в домовете на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова и са разказани конфискуваните при тези обиски движимости.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР