Прокуратурата внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу бившия

...
Прокуратурата внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу бившия
Коментари Харесай

Румен Овчаров е предаден на съд заради безстопанственост за 9 млн. лв.

Прокуратурата внесе в Специализирания углавен съд обвинителен акт против някогашния енергиен министър Румен Овчаров за умишлена занемареност и за длъжностно закононарушение, осведоми пресцентърът на държавното обвиняване.

Той ще дава отговор пред съда за това, че в интервала от 9 юни 2006 година до 18 юли 2007 година в качеството си на министър на стопанската система и енергетиката, упражняващ правата на страната в еднолично комерсиално сдружение със 100 % държавно присъединяване " Мини Бобов дол " ЕАД, макар отговорностите си, съзнателно не е упражнил задоволително надзор. В резултат на това са последвали обилни вреди за държавното сдружение в общ размер на 8 940 231.47 лева, аргументира се прокуратурата. Тя е квалифицирала закононарушението като такова в изключително огромни размери и представляващо изключително тежък случай.

Второто обвиняване на Овчаров е по тази причина, че в интервала от 31 май 2006 г до 26 февруари 2007 година още веднъж като министър, упражняващ правата на страната в еднолично комерсиално сдружение със 100 % държавно присъединяване " Мини Бобов дол " ЕАД на няколко пъти е превишил властта си и е нарушил служебните си отговорности. Целта му съгласно прокуратурата е била да набави за частно сдружение полза, изразяваща се в обезпечаване на опция за рандеман на подземни благосъстояния, изключителна държавна благосъстоятелност, и от това са настъпили немаловажни нездравословни последствия за въгледобивното дружество и страната като цяло. Тук квалификацията на осъщественото е още веднъж изключително тежък случай.

В качеството му на министър Овчаров бил осведомен с влошените финансови индикатори на сдружението, заради което направил промяна на Съвета на шефовете. Новоизбраният съвет на шефовете предложил три оздравителни проекта за сдружението, само че и трите били отхвърлени без претекстове от страна на министъра, показват още от прокуратурата.

През пролетта на 2006 година към активността на сдружението инвеститорски интерес показали две частни компании.

Въпреки условието за осъществяване на търг при съществуване на повече от един претендент, Овчаров дал позволение на сдружението да отдаде чартърен за 5 години на " Ораново " ЕООД активи, благосъстоятелност на " Мини Бобов дол " против възнаграждение посредством директно договаряне.

След това две финансови инспекции от работни групи към министерство на стопанската система и енергетиката установили, че със подписания контракт за наем не били реализирани заложените цели и не било реализирано финансово излекуване на държавното сдружение. То продължавало да работи на загуба и да натрупа отговорности, защото наемната цена даже не покривала амортизационните разноски.

Въпреки че бил осведомен с тези констатации, Овчаров съзнателно не подхванал дейности за тяхното премахване.

През този интервал той нарушил служебните си отговорности като позволил да се прави рандеман на подземни благосъстояния, изключителна държавна благосъстоятелност, без извършена процедура за даване на концесия от сдружението наемател, и от това са настъпили немаловажни нездравословни последствия за " Мини Бобов дол " и страната.

Румен Овчаров е с мярка за неотклонение " подписка ".

Ако съдът го признае за отговорен за умишлена занемареност, той може да получи наказване от една до 10 години затвор и отнемане от право да се заема избрана държавна или социална служба и да упражнява избрана специалност или активност. По другото обвиняване - за длъжностно закононарушение, плануваното в закона наказване е затвор от 3 до 10 години и отнемане от право да се заема избрана държавна или социална служба.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР