Прокуратурата възложи проверка за безопасността и хигиената на басейни и

...
Прокуратурата възложи проверка за безопасността и хигиената на басейни и
Коментари Харесай

Проверяват безопасността и хигиената на басейни и плажове

Прокуратурата разпореди инспекция за сигурността и хигиената на басейни и плажове, съобщи БГНЕС. ВАП разпореди инспекция за правда за сигурността на услугите и осъществяването на здравните условия на плувни басейни, плажове и т. н.

С посочените дейности са ангажирани ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите и основният държавен здравен контрольор /респ. районните здравни инспекции/, поради пълномощията за осъществяване на надзор и налагане на наказания по Закона за отбрана на потребителите и Закона за здравето. По силата на цитираните закони производителите на артикули и лицата, предоставящи услуги, са длъжни да оферират на потребителите единствено безвредни артикули и услуги, а посочените места са обекти с публично предопределение, за които са открити ред здравни условия. Сред последните попадат, например, и разпоредбите, въведени с подзаконови нормативни актове като Наредба № 5 от 30.05.2008 година за ръководство качеството на водите за къпане. Предмет на инспекцията е спазването на тези отговорности от съответните лица.

Срокът за осъществяване на предоставените дейности до 15.08.2019 година, когато на ВАП ще се показа систематизирана информация за установените нарушавания, подхванатите съответни ограничения и дейности за премахване на разкритите случаи на неспазване на закона и последствията от тях и за санкциониране на отговорните лица, формирани актове за определяне на административни нарушавания, издадени наказателни постановления, постановени административни актове. Целта на инспекцията е да се отбрани здравето на хората във времето, когато използването на плувни басейни, плажове и т. н. се усилва.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР