Прокуратурата в Пловдив привлече като обвиняем мъж от Перник, който

...
Прокуратурата в Пловдив привлече като обвиняем мъж от Перник, който
Коментари Харесай

При надомна работа не могат да се изискват от работника средства за материали

Прокуратурата в Пловдив притегли като обвинен мъж от Перник, който с изключение на през предходната година, и през 2015 -а, е употребявал скица за машинация с надомна работа. При възлагане на надомна работа работодателите не могат да изискват от служащия средства за материали, обявиха за БНР от Главната ревизия по труда във връзка случая.

Разследването е открило, че в интервала от март до декември предходната година обвиненият е съумял да измами 36 безработни от цялата страна с заричане за надомна работа. Пускал разгласи в интернет, търсел искащи да създават детски играчки. Изисквал хората да му пратят по банкова сметка 42 лв., сума, равняваща се  на цената на консумативите, които щял да изпрати по късно.

Дина Христова, специалист в Главната ревизия по труда разяснява:

„ Лицата, които разпореждат работата са длъжни да обезпечат всички условия за нейното осъществяване. Има догадка, в която служащите могат да работят и със лични материали, само че това би трябвало категорично да бъде контрактувано в контракт сред двете страни. Друг сигнал е отводът от директна връзка, когато лицето, което твърди, че ще обезпечи работа от разстояние отхвърля да се срещне, комуникира единствено онлайн или по телефон, или дефинира среща, която е отвън офиса, дружество. Това са най сигурните признаци, че може да попадне човек в скица на машинация “.

От инспекцията по труда обаче в съответният случай не могат да се намесят, тъй като няма подписани трудови контракти.

„ Ако няма подобен контракт те могат да предявяват правата си единствено и само по правосъден ред, несъмнено във всеки случай могат да потърсят консултация от инспекцията по труда. “

За благополучие сигналите в инспекцията по труда от надомни служащи са по скоро изключение, само че апелът към хората е да оформят документално всеки ангажимент, който поемат към шеф или контрагента, за който извършват поръчка, с цел да се остави документална диря.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР