Прокуратурата трябва да установи дали има престъпление, след което да

...
Прокуратурата трябва да установи дали има престъпление, след което да
Коментари Харесай

Отговорни за скъпия ток са ТЕЦ „Марица-Изток” 2, БЕХ и енергийното министерство

Прокуратурата би трябвало да откри дали има закононарушение, след което да дефинира причинителя. Имайки поради лимитираното предложение и произвеждане на електрическа сила, виновни лица най-вероятно ще са управлението на Топлоелектрическа централа „ Марица-Изток” 2, управлението на БЕХ - принципал на ТЕЦ-а, министерството на енергетиката в лицето на министъра – принципал на БЕХ. Това съобщи пред Нова телевизия изпълнителният шеф на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов.

В четвъртък от Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България изпратиха сигнал до основния прокурор за пазара на електрическа сила и по-конкретно – незадоволителното предложение на количества от производителите на електрическа енергия на платформата „ Ден напред “. Сигналът показва съответни обстоятелства, които, съгласно асоциацията, съдържат обстоятелства за обосновано съмнение за осъществяване на закононарушение от общ темперамент.

„ Очакваме прокуратурата да си свърши работата. Ако откри данни за осъществено закононарушение, да повдигне обвиняване против възможните причинители. Сигналът е съответен и къс – той показва търговията на Българската самостоятелна енергийна борса на 3 юли. Данните са съответни. На този ден цената на платформата „ Ден напред” е най-скъпата в Европа. Два пъти по-скъпа електрическа енергия от междинната цена в Европа и три пъти по-скъпа в сравнение с в Германия, Австрия, Швейцария, Франция. Това от една страна се дължи на незадоволителното предложение, от друга – на повишеното търсене. Нашият сигнал е ориентиран основно към незадоволителното предложение. Сигналът е против държавната Топлоелектрическа централа „ Марица Изток” 2, защото на същия ден тя не работи с цялостния си потенциал, а с една трета от конфигурираната мощ и до една втора от разполагаемата в съответния ден мощност”, изясни Иванов.

Новото е ценовото решение на КЕВР от 1 юли. В него е посочено, че при цена 93,33 лв. на мегават час държавната Топлоелектрическа централа покрива променливите разноски. Това са разноските, свързани с създадените количества електрическа енергия. На тази цена се покриват променливите разноски. А при цена 135,30 се покриват и непрекъснатите разноски. Тоест при тази цена централата би трябвало да работи на цялостни мощности и да осъществя облага. Но това не се случва на 3 юли – в противен случай работи с половината от потенциала си.

„ Следващите сигнали, които считаме да пуснем, са към Комисия за защита на конкуренцията и КЕВР. Ограниченото предложение е разследване и на централизация в производителите и в търговците на електрическа енергия. Има търговци, които са изкупили огромна част от базовите мощности на огромните ни централи, разполагат с голям потенциал от електрическа енергия за година напред и надлежно могат да лимитират предлагането на платформата „ Ден напред” и да карат цената да експлодира, както се случи на 3 юли”, сподели още Добрин Иванов.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР