Прокуратурата спретна поредния обрат по знаково дело, като прекрати делото

...
Прокуратурата спретна поредния обрат по знаково дело, като прекрати делото
Коментари Харесай

4 месеца след поискания имунитет на Борисов: Делото Барселонагейт е прекратено

Прокуратурата спретна следващия поврат по знаково дело, като приключи делото " Барселонагейт " в частта, която визира следствието на Бойко Борисов и пазаруването на първокласната къща в испанския град.

След разпити на над 20 очевидци, " измежду които някогашни магистрати, националният представител Б. Борисов и други ", прокуратурата към този момент счита, че няма доказателства за закононарушението " изпиране на пари ".

" В показанията на очевидците не се съдържат изказвания Б. Борисов да е упълномощил персонално или посредством медиатор осъществяването на договорка през март 2013 година за закупуване на неподвижен парцел в Испания – къща с прилежаща повърхност и басейн, находящ се в гр. Барселона, както и да е дал имущество за закупуването й в размер на близо 3 млн. евро. Не се съдържат изказвания да е предоставено на различен да прикрие действителните права, както и очевидецът Борисов да е указал парцелът да бъде апортиран или да е упълномощил персонално или посредством медиатор осъществяването на превод на валута за наем на различен неподвижен парцел - магазин в Барселона, Кралство Испания ", се споделя в известието на прокуратурата.

Две от свидетелките по следствието - някогашната арбитър Румяна Ченалова и манекенката Ивайла Бакалова - са дали показания, че точно Бойко Борисов е купил парцела. Според прокуратурата обаче тези изказвания " не са от темперамент да обосноват с нужната степен на решителност обвинителна теза ", тъй като " не обезпечават съответна, безапелационна и непротиворечива доказателствена информация ".

Показанията им имали " темперамент на съмнение и са учредени на осъществен от самите очевидци разбор на техни субективни усещания за обстоятелства и условия, които не могат да бъдат тествани в хода на досъдебното произвеждане със съответните процесуални начини ".

От направената по делото счетоводна експертиза, в частта, анализирала придвижванията по сметките на Борисов, не са били открити " относими към актуалното произвеждане транзакции ".

Това решение се афишира единствено 4 месеца откакто същата СГП - само че при друг наблюдаващ прокурор - изиска събаряне на имунитета на Бойко Борисов, с цел да му бъде повдигнато обвиняване за " Барселонагейт ".

Тогава прокурорът Стефан Христов твърдеше, че има данни за това, че Бойко Борисов е " автентичен източник на средствата " за придобиване на прословутата къща на манекенката Борислава Йовчева в Барселона, а също така е стигнал и до връзки на (баща на депутата от ГЕРБ Илтер Садъков и някогашен началник на ловно стопанство " Паламара " ) и схемата за пране на пари.

Христов беше отхвърлен от случая през август, два месеца откакто Иван Гешев беше свален като основен прокурор, а на негово място бе определен Борислав Сарафов като краткотрайно изпълняващ длъжността.

Опитът за смачкване на " Барселонагейт " беше и едно от обвиняванията, които Гешев насочи против Сарафов от момента на обществения скандал сред двамата през май 2023.

Разследването по случая с къщата в Барселона стартира още през 2020 година и беше държано на трупчета с месеци, като прокуратурата се оправдаваше с изчакването на документи от Испания и превода им.

Сега се оказва, че прокуратурата не била събрала никакви доказателства, които да сочат, че парите за къщата са с незаконен генезис.

От делото обаче са отделени други документи, които отсега нататък ще се употребяват за следствие на 4 закононарушения:
пране на пари по отношение на увеличение на капитала на испанско комерсиално дружество;пране на пари за преводи сред физически лица с букви Р.Р. и Б.Й;пране на пари за закупуване на неподвижен парцел в Република Турциянеизгодна договорка във връзка продажба на акции на комерсиално дружество
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР