Прокуратурата се похвали, че е приключила случай от 2013 г.

...
Прокуратурата се похвали, че е приключила случай от 2013 г.
Коментари Харесай

Прокуратурата: Лекари и надзирател са били в схема със затворник

Прокуратурата се похвали, че е завършила случай от 2013 година и е предала за разглеждане в съда обвинителен акт против четири лица за искане и приемане на подкуп за практикуване на въздействие върху длъжностни лица. Според държавното обвиняване в тази ситуация са забъркани лекари и надзорник. 

През пролетта на 2013 година В.Д., изтърпяващ наказване „ отнемане от независимост “ в Затвора в гр. Белене, помолил мъжа, който бил настанен в негова килия, да му спомага за спиране на осъществяването на наложеното му наказване по здравословни аргументи, споделя в публично известие прокуратурата. За да му помогне, мъжът употребявал контактите, които основал в пандиза. Той потърсил Ч.Ц., за който знаел, че предоставял сходни „ услуги “, като за задачата се свързвал с лекари от затворническата болница в гр. София. Медицинските лица издавали нужната документи, която след това служила за постановяване на спирането.

Действайки по същата скица, обвиненият Ч.Ц. съобщил, че най-евтино ще бъде при лекарите в Неврологичното поделение на Специализираната болница за интензивно лекуване на лишените от независимост към пандиза гр. София. Осъденият В.Д. следвало да симулира неврологичен проблем – болки в кръста и обездвижване на единия крак, което да попада като недоволство в медицинския картон.

В реализирането на схемата, с изключение на Ч.Ц., взели участие О.Н. – чиновник в Главна дирекция „ Изпълнение на санкции “, А.У. – лекар-ординатор (невролог) в болничното заведение към пандиза, Б.М. – лекар-ординатор в медико-диагностична лаборатория по ядрено-резонансна диагностика. На В.Д. били дадени указания и оповестена цена за „ услугата “ – 5 000 лв., които следвало да бъдат разпределени сред участниците в схемата. Тази сума била висока за ограничения от независимост и откакто му било отказано намаляването й мъжът решил да алармира органите на реда.

На 08.05.2013 година приятелката му подала сигнал в полицията и декларирала непринудено единодушието си да сътрудничи. Исканата сума за „ услугата “ й била предоставена от бюджета на прокуратурата. Няколко месеца по-късно В.Д. бил настанен в Неврологичното поделение на болничното заведение към пандиза, с лекуващ доктор обвинената А.У. Освен че му дала упътвания по какъв начин да симулира болките, тя почнала да му слага инжекции. Обяснила на пандизчията, че в резултат на тях ще получи признаците на дископатия – болки в кръста и врата. Дала му и таблетки, които засилили болките. Предписала му осъществяване на проучване с ядрено-магнитен резонанс. Разчитането на резултата от него било осъществено от обвинения Б.М., доктор в лабораторията. Той показал съществуване на дискова херния, макар че такива данни не били открити. За самото проучване приятелката на В.Д. заплатила 300 лв. и още 300 лв. на Б.М. за погрешното разчитане на резултата. Необходимите документи били предадени в затворническата болница на А.У.

Парите за „ услугата “ в размер на 4 400 лв., по искане на Ч.Ц., били преведени по банков път по сметката на брачната половинка му. Впоследствие те били изтеглени и разпределени сред съучастниците. Предаването им станало в парцел в с. Арчар, област Видин и в кафене в ж.к. „ Люлин “ в столицата.

Независимо от всички подхванати от обвинените дейности и платената контрактувана сума за спирането на наказването „ отнемане от независимост “ на В.Д., изникнали спънки за правене на нужните медицински документи. Прегледалият резултатите от ядрено-магнитния резонанс различен доктор не дал позитивно мнение за съществуване на медицински учредения за поставената на пандизчията диагноза. Поради тези условия обвинената А.У. изписала В.Д., само че в епикризата показала диагнозата „ дископатия “ и насрочила надзорен обзор след един месец, когато да бъде изработен още един опит.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР