Прокуратурата пробва да се оправдае и да се защити от

...
Прокуратурата пробва да се оправдае и да се защити от
Коментари Харесай

Прокуратурата пусна снимки на ритони на Божков

Прокуратурата опитва да се оправдае и да се отбрани от изказванията на предприемача Васил Божков, че един от ритоните от неговата сбирка е предлаган на свободния пазар, до момента в който се води конфискуван по следствията против него. в този момент, държавното обвиняване демонстрира фотоси и видео от открити и конфискувани неща от предприемача. На няколко от подбраните фотографии явно се натъртва навръх ритоните, без обаче да се показва дали тъкмо този, за който Божков упреква прокуратура е разполагаем на тях. 

Намиращият се в Дубай предприемач Васил Божков на няколко пъти отваря тази тематика.:  " Все още никой от властта не е дал съответно пояснение за ритона, който беше на пазара. Може би са го върнали, а може би са продали още нещо ", разгласи той във Facebook. Още двамесеца Божков  информира, че ,  Става въпрос за ритон, който предходната година е закупен от изложба Yacob`s в Лондон, профилирана в ислямско и антично изкуство. Той е иззет от българските управляващи на 2 март т. година и незабавно по-късно е бил пуснат за продажба на свободния пазар, твърди предприемачът, против който прокуратурата е повдигнала 17 обвинявания. Според Божков този пример  " е задоволително индикативен за отношението към културно-историческото завещание от властимащите ". На няколко пъти той прикани прокуратурата да покаже ритона, само че държавното обвиняване, министерство на културата и НИМ или отказваха, или просто си мълчаха.

" Предвид настойчиво популяризирани в общественото пространство погрешни изказвания, по отношение на конфискуваните от пространствата в постройката на ул. „ Московска " №43 предмети, както и за обезпечаване на бистрота на активността на Специализирана прокуратура, наблюдаващите делото прокурори, съгласно НПК, дадоха позволение за издание на видеоматериал и фотоси на конфискувани материални доказателства, съхранявани в НИМ ", твърди в този момент прокуратурата. Така и не излиза наяве обаче какво тъкмо пречи всичко да бъде показано пред очите на медии и експерти, откакто се твърди, че всичко е законно конфискувано и съхранявано.

Иначе в формалното известие се твърди, че специализираната прокуратура щяла да поиска " подпомагане от учени и самостоятелни експерти с интернационално самопризнание в региона на археологията, на които да разпореди правенето на експертни оценки на конфискуваните от постройката на „ НОВЕ ИНТЕРНАЛ " ЕООД в гр. София предмети с белезите на културно-исторически полезности ". Иззетите предмети, общо 6778 броя, притежаващи белези на движими културни полезности, все още се съхраняват в Националния исторически музей при съблюдаване на одобрените правила и при обезпечена защита от органите на Министерство на вътрешните работи, твърди държавното обвиняване.

" С оглед обективната и неоспорима оценка на конфискуваните предмети, които съгласно обвиняването са нелегално добити и държани от обвинения В.Б., Специализирана прокуратура стартира диалози с водещи археолози от Федерална Република Германия, Република Италия и други страни членки на Европейския съюз. Те ще имат за задача да открият настоящия статут, културно-историческата и финансова стойност на конфискуваните по делото материални доказателства, притежаващи белезите на движими културни полезности ", написа още прокуратурата.

Само преди месец че античната сбирка на Божков може да стане обществена държавна благосъстоятелност. Тогава представителят на основния прокурор Сийка Милева заяви, че на 1 октомври са завършили всички дейности по претърсване и изземване в постройката на ул. " Московска " 43, където се обитаваше офисът на Божков, фондация " Тракия " и неговия музей. Реакцията на Васил Божков не закъсня и незабавно след изявлението на Милева предприемачът се оплака, че част от античните предмети към този момент са пуснати за продажба на интернационалния пазар. Той упрекна, че  " в продължение на 8 месеца прокуратурата граби и унищожава световно-историческо завещание ". " Това отношение към културата изцяло дава отговор на манталитета на Гешев и компания. В поредно нарушаване на българските и интернационалните закони, оповестиха, че щели да национализират сбирката в интерес на страната ", написа предприемача тогава и добави:  " Само талибаните грабят музеи. Талибаните, които сега се разпореждат с България ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР