Прокуратурата пак прекрати разследванетоДоказателствата са, че кадрите от спалнята на

...
Прокуратурата пак прекрати разследванетоДоказателствата са, че кадрите от спалнята на
Коментари Харесай

Снимките на чекмеджето с кюлчета и пачки са фалшиви

Прокуратурата отново приключи следствието
Доказателствата са, че фрагментите от спалнята на Бойко Борисов са подправени

Бившият министър председател се шегувал за прелестната госпожа

Софийска градска прокуратура още веднъж приключи делото за фотосите със златните кюлчета и пачки с евробанкноти в чекмеджето на нощно шкафче, за които се твърди, че са от спалнята на Бойко Борисов в държавната резиденция в “Бояна ”.

“По делото не се съдържат доказателства, нито даже задоволително данни, с цел да се проверява закононарушение, обвързвано с естеството на наблюдаващите се на фотосите и видеозаписа движимости, нито за закононарушение, обвързвано с произхода на тези движимости или режима на тяхното държане - да вземем за пример вещно укривателство, изпиране на пари, заграбване, рушвет или друго корупционно закононарушение, държане на огнестрелно оръжие без съответно позволение. Поради това, че действията не съставляват закононарушение, прокурор при СГП е изготвил разпореждане за преустановяване на досъдебното произвеждане ”, споделиха от държавното обвиняване.

Снимките бяха оповестени през юни 2020 година По-късно стана ясно, че част от фрагментите са от 2017 година и че са правени с телефон от тайнствена дама. Самоличността є не бе открита и тя остана в медийното пространство с прякора Мата Хари. В началото на май т. година делото бе прекъснато, само че бе възобновено и бяха дадени инструкции за в допълнение следствие.
От прокуратурата оповестиха, че били направени експертизи на 16 фотоси и един видеоматериал, както и компютърно-техническа и лицево-идентификационна експертиза. По делото били събрани доказателства, че фотосите са подправени. Експертизите открили замяна в метаданните им и установили несъответствия в изображенията, които обосновавали съмнение за манипулиране и поставяли под подозрение истинността им. Един от файловете съдържал дата на снимане 25.09.2017 година, а метаданните били изменени с дата 22.07.2024 година

От видеофайла пък били отстранени характерности и персонална информация. Установено било единствено, че е употребен телефон “Apple ”. Заради ниското качество на фрагментите не можело да се разпознава лицето, направило записа.

От прокуратурата споделиха, че не е допустимо да бъде потвърдено дали банкнотите с номинал 500 евро, кюлчетата и револверът фактически се намирали на изобразеното на фотосите място.

Според отговор на Централната банка на Франция една от банкнотите (със серия и номер U09014849096) не съществувала, което в допълнение разколебавало извода за меродавност на фотосите. От националните банки на Германия и Испания оповестили, че не били в положение да открият дали банкнотите от фотосите са в обращение или са изтеглени. За банкнота, която съгласно серийния є номер би трябвало да е пусната от Централната банка на Австрия, от прокуратурата във Виена дали отговор, че Европейската заповед за следствие не може да бъде изпълнена, защото действията, за които у нас се води следствието, в Австрия не били закононарушение, нито административно нарушаване.

Изследване на изображенията посочило, че липсвали водни знаци на изображения на банкноти от по 500 евро, имало противоречие в цвета на холограмните знаци, имало и разлика в оцветяването. На някои фотоси ластиците, употребявани за стягане на банкнотите, били в неестествена позиция, а на други - въобще липсвали.

Невъзможно било установяването и кой е изпратил файловете със фотосите и видеото до медии, защото това станало от безвъзмездни електронни адреси в “Guerrilla Mail ”, които съществуват до 60 минути. За изпращането на мейлите била употребена свободна Wi-Fi мрежа до НДК.

Самият Бойко Борисов декларирал на разпит, че в никакъв случай не е държал пари, златни кюлчета и други скъпи движимости в нощно шкафче и че не знае кой и по кое време може да е правил фотосите и видеозаписа. А за негови изказвания, че фотосите може да са направени от една “прекрасна госпожа ”, споделил, че се е пошегувал, предизвикан от журналистически изявления, съгласно които фотосите са направени от жена.

“Налага се единственият вероятен юридически извод, че двете действия, за които се води досъдебното произвеждане, не съставляват закононарушения, както и че от осъщественото следствие не са събрани доказателства за осъществено друго закононарушение от общ темперамент ”, оповестиха от прокуратурата.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР