Прокуратурата отхвърли исканията за отвод на прокурор, подадени от Миню

...
Прокуратурата отхвърли исканията за отвод на прокурор, подадени от Миню
Коментари Харесай

Миню Стайков поиска отвод на прокурор, прокуратурата не се съгласи

Прокуратурата отхвърли настояванията за отказ на прокурор, подадени от Миню Стайков, оповестиха от държавното обвиняване.
Става въпрос за наблюдаващия прокурор Ангел Кънев, който е част от Специализираната прокуратура. Той е виновен за досъдебното произвеждане по отношение на проведена незаконна група (ОПГ), продавала акцизни артикули без бандерол и в която ОПГ държавното обвиняване смята, че е взел участие и Стайков. Прокурор Кънев следи и друго досъдебно произвеждане - че в интервала от януари 2015 година до октомври 2018 година проведена незаконна група е правила данъчни закононарушения, документни закононарушения, както и закононарушения срещу паричната и кредитната система. По това произвеждане Стайков няма никакво отношение.
Вчера, 2 май, Стайков е изискал отказ на Кънев и по двете производства, като също искане за отказ има и от очевидец, разпитван по второто наказателно произвеждане. Исканията са идентични - с изказвания за непозволени дейности на прокурор Кънев по отношение на осъществяваните лични данъчни проверки на Миню Стайков и членове на неговото семейство; за практикуване на психически напън върху различен обвинен, за предоставяне на лъжливи показания; за съгласуваност и близки връзки с лица и търговски сдружения /собствениците на " Винпром Пещера " /, за които се сочи, че са съперници на бизнеса, развиван от Стайков и притежаваните от него търговски сдружения. Последното се стимулира с данни за покупки на недвижими парцели, реализирани от Ангел Кънев.
Апелативната профилирана прокуратура обаче не е открила интервенция на Кънев в данъчните проверки, нямало и напън при разпита на Стайков - тъй като на посочената дата, когато предприемачът е разпитван в Карнобат (5 септември, 2018 година), прокурор Кънев въобще не бил в града, а нямало и учредения да се има вяра на изказванията на Стайков, че прокурорът е непосредствен с негови бизнес съперници. Прокуратурата обаче не показва за какво няма учредения да се смята, че Кънев няма връзки с бизнес съперници на Стайков.
Проверка на последните изказвания е осъществена и от основния прокурор Сотир Цацаров, до който са били адресирани копия от молбите за отказ, с оглед данни за дисциплинарни нарушавания. От информация в Имотния указател, както и от показаните нотариални актове и други документи е открито, че:
- през 2016 година и 2017 година прокурор Ангел Кънев е закупувал аграрни парцели в землищата на с. Малък Манастир, община Елхово, на с. Планиново, община Тополовград и на с. Козичино, община Поморие, включително и посредством търгове, провеждани на уеб страницата на компания " Агрион " ;
- както тези, по този начин и други притежавани от него аграрни парцели, закупувани от частни лица, са добити на пазарни цени и заплащанията по всички покупко-продажби са осъществявани по банков път;
- паричните средства за тези покупко-продажби са с явен и заявен по съответния законов ред генезис.
- прокурор Ангел Кънев не познава и не е имал каквито и да е контакти с лицата, посочени от Стайков като съперници.
Прокуратурата смята, че настояванията за отказ целят персоналното компроментиране на прокурор Ангел Кънев и отстраняването му като наблюдаващ прокурор по посочените досъдебни производства. " Неслучайно тези претенции са публикувани в избрани медии и по този начин в общественото пространство преди формалното им складиране в съответната прокуратура. Подаването на настояванията за отказ е директно след осъществено претършуване в дома на Стайков в гр. София и откриването там на документ, който е от значително значение за ангажиране на наказателната му отговорност ", написа в мнението на държавното обвиняване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР