Прокуратурата не се интересува от политическия отзвук на акцията срещу

...
Прокуратурата не се интересува от политическия отзвук на акцията срещу
Коментари Харесай

Ясен Тодоров: Прокуратурата изобщо не трябва да работи, ако следи кога се връчват мандати

Прокуратурата не се интересува от политическия отзив на акцията против " Нексо ", а се интересува от това да организира едно положително следствие във допустимо най-кратки периоди. Това съобщи в " Денят стартира с Георги Любенов " заместник-директорът на Националната следствена работа Ясен Тодоров.

Според него изказванията, че акцията против " Нексо " цели да провали третия мандат не дават отговор на действителността, а определението " тиня и каскети ", което Настимир Ананиев даде на интервенцията, не е съществено.

" Ако следваме логиката на Христо Иванов, прокуратурата изобщо не би трябвало да работи, тъй като политическата обстановка последните години е такава, че или сме в предизборна акция, или се връчват мандати и се вършат опити за държавно управление. И всяка прокурорска акция, в случай че се пояснява по този метод, ние не би трябвало въобще да работим ", разяснява Тодоров в изявление по Българска национална телевизия.

" Кал и каскети? Организирана незаконна група, ръководена от кого - от българския основен прокурор и с присъединяване на 8 американски прокурори?! Това не е съществено и не желая да го разясня - един сериозен политик не би коментирал такова нещо ", изрази изумлението си зам.-шефът на Националната следствена работа.

Той посочи, че следствието не се занимава с даренията, направени от чиновници на " Нексо "   към политическа партия във връзка получените от Демократична България суми за предизборната акция, за което водачът на групировката призна към този момент.

" Няма неприятно млади, будни хора да вършат дарения на политически партии. Ако имаш годишен приход 200 000 лева, да отделиш 10%, това звучи естествено. Обаче, в случай че приходът ти за годината е 40 000-50 000 лева, да отделиш 20 000 за подаяние - това не е обикновено. Ако тези дарения са правени хипотетично в къс интервал от време, даже по едно и също време, дали това не е общо подаяние, разрушено на части, с цел да се падне под някакъв предел, с цел да не се постанова декларирането му и попадането му под глобата на закона? Но това не е обект на нашето следствие ", разяснява той.

Тодоров изрази убеденост, че търсените двама обвинени по проблема Nexo ще бъдат открити. Допусна, че е допустимо Антони Тренчев да се укрива в Дубай.

Заместник-директорът на следствието разяснява и позицията на " Нексо ", в която от компанията отхвърлят да са направили закононарушения. По думите му всеки има право на защитна теза.

" Щом има формирано досъдебно произвеждане, води се следствие, има предявени обвинявания и привлечени хора в качеството на обвинени, значи имаме данни за осъществяване на закононарушения.

Ако в някой американски щат се води следствие за финансови закононарушения и машинация на вложителите и се откри че с тези присвоени средства в България, Близкия изток или Югоизточна Азия са купени недвижими парцели, въздухоплавателни средства и скъпи художествени творби, по какъв начин се назовава това - назовава се пране на пари.

Едно закононарушение може първичното - по този начин нареченото предикатно закононарушение, да е осъществено някъде, а следствията и изпирането на финансовите облаги от него да са другаде. Така че към този момент престъпността е много интернационална и с цел да се борим с нея, е нужно доста положително съдействие с другите страни, без значение на кой континент са ", уточни той.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР